Manapság egyre többen kipróbálnák és egyre több helyen meg is lehet vásárolni az apró
Manapság egyre többen kipróbálnák és egyre több helyen meg is lehet vásárolni az apró, kínai gyümölcsöt, melynek nem csak neve jól hangzó, hanem a gyógyító tulajdonságai is.
A finom, lédús, egzotikus gyümölcs olyan területeken őshonos, mint Kína, Tajvan és Dél-Kelet Ázsia. Elnevezése is a kínai nyelvből terjedt el világszerte, és egycsapásra megjegyezte mindenki. Kínai mogyoróként, illetve kínai ikerszilvaként is emlegetik. A durva, piros, eltávolítható héj alatt egy áttetsző, fehér, édes, lédús finomság lapul, melynek tápértéke igen figyelemre méltó.
1. Gazdag vitaminokban
Nem csak C-vitaminban gazdag, de sok benne a réz, a foszfor, ugyanakkor a nátriumtartalma pedig alacsony. Nagy mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rostforrás is. Az oligonol polifenolnak köszönhetően antioxidáns és vírusellenes tulajdonságai vannak. Antioxidáns hatása javítja az immunrendszert. De vigyázni kell, a licsi túlzásba vitt fogyasztása nem ajánlott, mert bőrkiütéseket, pattanásokat okozhat.
2. Rákellenes tulajdonságai vannak
A licsi gyümölcshúsa olyan flavonoidokkal rendelkezik, melyek segítenek felvenni a harcot a rák ellen. Flavonokat, quercetin és kaempferol vegyületeket tartalmaz, ezek az összetevők jelentősen csökkentik a rákos sejtek szaporodását, mellrák megelőzésében kifejezetten ajánlott.
3. Hatásos a szívbetegségek ellen
Azáltal, hogy normalizálja a vérnyomást és a szívritmust, védelmet nyújt a stroke és a koszorúér-betegségek ellen. Napi 1 pohár licsi lé helyrehozza még a pulzusszámot is. Ez a gyümölcs tartalmazza a második legnagyobb mennyiségű polifenolt, mely a szív egészségéért felelős.
4. Segíti az emésztést
Fenntartja a normális emésztést, betegségek után javítja az étvágyat és hatásos a gyomorégés-, gyomorproblémák ellen. Ezeken kívül növeli a szervezet energiaszintjét, így hozzájárul a jó közérzethez. A licsi oldható rostot tartalmaz, ami a bélproblémákra pozitív hatással van, távol tartja a gyomortól a mérgező vegyületeket és segít tisztán tartani a vastagbelet.
5. Egészségessé teszi a csontokat
Gazdag foszforban és magnéziumban, így hozzájárul az egészséges, erős csontok védelméhez. A benne található réz és a mangán erősíti a törékeny csontokat. A cinkkel együtt pedig a réz növeli a D-vitamin hatékonyságát, mely növeli a kalcium felszívódását, így csak pozitív hatásai vannak.
6. Segíti a súlycsökkenést
Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ami által biztosan a kedvenced lesz, ha épp diétázol. Nincs benne telített zsír és koleszterin sem, viszont rostban gazdag. Így minden adott hozzá, hogy ne éhezz, és közben mégis fogyj!
7. Szépíti a bőrt
A licsi még a bőr zsírosságát is csökkenti, így a pattanások kialakulására kisebb az esélye. Ráaádsul javítja a vérkeringést és védi a bőrt a káros UV-A-sugarak ellen.
Fotó: Profimedia – Red Dot