Főoldal > DIÉTA > 13 ok, miért egyél fügét!

13 ok, miért egyél fügét!

aszalt gyümölcsétkezésfügegyümölcstáplálkozás
0

Írta:

Ez a finom mediterrán gyümölcs segít eltüntetni a pattanásokat, segít megelőzni a szívbetegséget és a rákot, valamint energiával lát el. Habár aszalt formában egész évben elérhető, az íze egészen más frissen, érdemes úgy is megkóstolni.

A füge nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban. Összegyűjtöttünk 14 érvet, hogy miért lenne érdemes beépítened az étrendedbe.

1. Rákellenes hatású

Japán kutatások szerint a fügekivonat csökkenti a tumor méretét. Eredményekkel támasztották alá, hogy a füge csökkenti a prosztatarák kockázatát. Emellett a kutatók úgy vélik, hogy a mellrák kialakulásának kockázatát is csökkenti a füge.

2. Harcol a vírusokkal

A friss füge nagyon hatékonyan harcol a vírusokkal. Sok vizet és növényi cukrot tartalmaz, melyek segíteni tudnak a kimerültségen, és méregtelenítés során is. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású.

3. Szabályozza a vérnyomást

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak nagyon fontosak a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. A füge nagyon jó forrása ezeknek, emellett káliumot tartalmaz, mely a magas vérnyomás ellen hatékony.

4. Gyomorbarát

Általában a füge hashajtóként működik, de arról is ismert, hogy a fekélyeket és a gyomorhurotot kezeli. Ez a gyümölcs csökkenti a felfúvódás érzését, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, de a bélférgeket és egyéb parazitákat is megöli. Segíti a bél kiürülését, de ellentétben a hashajtókkal nem okoz függőséget, bélgörcsöket és hasmenést.

4. Csökkenti a koleszterint

Az emelkedett koleszterin károsíthatja a szívet. A füge segít csökkenteni a koleszterinszintet a vérben.

5. Javítja a cukorbetegség állapotát

A cukorbetegeknek azt tanácsolják, hogy legyenek óvatosak minden gyümölccsel. Azonban ha vigyázol a mennyiségekkel, a füge segíthet az inzulin termelésben.

6. Memóriaserkentő

A füge egyik jótékony hatása, hogy segít elkerülni a vérszegénységet, és javítja a memóriát. A szakértők azt javasolják, hogy ennek érdekében fogyassz 4 szem fügét minden nap.

fuges2.jpg ()

7. Aranyér-ellenes

A füge abban is segítségedre lesz, hogy ne alakuljon ki aranyered, mivel magas rosttartalmának köszönhetően javítja a bélműködést és segít a székrekedés elkerülésében.

8. Bőrszépítő

Puhítja, és fényessé, fiatalossá varázsolja a bőrt a rendszeres füge-fogyasztás.

9. Megelőzi a pattanásokat

A magas víztartalmának köszönhetően a füge szépíti és tisztítja a bőrödet. Ezen kívül segít kezelni és megelőzni a fájdalmas pattanások kialakulását.

10. Jó kalciumforrás

Ha laktózérzékeny vagy, a füge segíthet. Tele van ugyanis kalciummal, így nagyon jó alternatívát kínál azoknak, akik nem ihatnak tejet.

11. Segíti a fogyást

A füge nagyon alacsony zsírtartalmú, de annál gazdagabb rostban. Javítja az emésztést, miközben nem hízlal.

12. Erősíti a csontokat

Magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségében is fontos szerepet játszik a füge. A füge fogyasztása nagyon ajánlott gyerekeknek, kismamáknak és menopauzán átesett nőknek.

13. Legyőzi az álmatlanságot

A fügében található triptofán segít leküzdeni az álmatlanságot és alvászavarokat. Az idegrendszerre is jó hatással van és segít leküzdeni a depressziót.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X