A gránátalma az a gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található, melyek nem csak ízletesek, de gyógyító hatásuk is van.
A csodás mag
A gránátalma vastag héja alatt fehér hártyában ülnek az apró piros magok, melyek savanykás, különleges, ribizliszerű ízükkel veszik le a lábáról a fogyasztójukat. Egyes források szerint a magok száma mindig 613, de ezt már tudományos kutatások is megcáfolták, így maradjunk a közel 600-as darabszámnál. Manapság már Afrikában és Amerikában is termelik, de őshazája Közép-Kelet Ázsia.
A szuper antioxidáns
A gránátalmát már évezredek óta használják a gyógyászatban, sőt laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták már a gyümölcs számos pozitív hatását. Megközelítőleg háromszor akkora antioxidáns képességgel bír, mint a vörösbor, vagy a narancs. A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak. Előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, a depresszió, vagy a csontritkulás ellen. De emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták.
Jó hatással van a szív- és érrendszerre
A gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket: a gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a vérnyomás, de a teljes érrendszert „ellenőrzés” alatt tartja. A C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, és hozzájárul az egészséges fogínyhez.
Súlykontroll egyensúly
És itt kapcsolódik be a képbe a gránátalma magja. Ezek az apró kis gömböcskék alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A benne található rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok könnyebben és gyorsabban tudnak beindulni.
Hasznos a rák ellen
Ugyancsak a magokra jellemző, hogy gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találhatunk, melyeknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik vannak.
Fotó: Profimedia – Red Dot