Főoldal > DIÉTA > Furcsa dolgok, amiket a cukor tesz a testeddel

Furcsa dolgok, amiket a cukor tesz a testeddel

csokicukorcukorbetegségdepresszióédesítőszeregészségránc
0

Írta:

Egy átlagos amerikai naponta 22 teáskanál cukrot fogyaszt. Az új tudományos kutatások szerint ez a túlterhelés mindenféle furcsa dolgot művel a testünkkel.

 

1. Függővé tesz

Hasonlóan a drogokhoz, a cukor vegyi anyagok (opioidok és dopamin) felszabadulását váltja ki a szervezetben, amelyek beindítják az agy örömért felelős központját. És ahogy a hagyományos függőséget okozó szereket, egy idő után a túl sok cukrot is nehezebben tolerálja a szervezet. Mégis akarunk még és még!

Wellness Cafe tipp: légy türelmes magadhoz, és folyamatosan csökkentsd az étrendedben a hozzáadott a cukrot. Általában egy hét elég hozzá, hogy az ízlelőbimbók hozzászokjanak a kevesebb édességhez.

2. Olyan leszel, mint egy éhes vadállat

Az új kutatások szerint, aki rendszeresen túl sok cukrot eszik, összekuszálja a szervezet azon képességét, hogy jelezze, mikor van szüksége táplálékra. Örökké kiéhezett leszel. Elkezd halmozódni rajtad a felesleg, és innen már csak egy lépés a 2. típusú cukorbetegség.

Wellness Cafe tipp: csak min. 70% kakaótartalmú csokit egyél! Ha még így is sóvárogsz a cukor után, sétálj 15 percet. A kutatók szerint ez 12%-kal csökkenti a csoki iránti vágyat.

3. Enervált zombivá tesz

Eszel egy kis csokit, rövid ideig felpörögsz, tele leszel energiával. Ám ez nem tart sokáig, hamarosan könyörtelen fáradtság tör rád. A tudományos álláspont szerint mindössze 30 perc kell ahhoz, hogy a cukormámorból eljuss a teljes összeomlásig. S mivel újra fel akarsz pörögni, újra cukorhoz nyúlsz. Ez aztán az ördögi kör!

Wellness Cafe tipp: ha szeretnél energikusabb lenni, édességek helyett fogyassz inkább teljes kiőrlésű gabonát, de ilyenkor is figyelj a mértékre!

sugar2.jpg ()

4. Letörli a mosolyodat

Lehet, hogy a cukorfogyasztástól átmenetileg jobban érzed magadat, de a végére pont az ellenkező hatást fogod elérni. Egy friss tanulmányban 9000 emberen keresztül vizsgálták a depresszió, a cukortartalmú ételek és a gyorséttermek kapcsolatát. Hat év után azoknál, akik több cukros ételt és junk food-ot ettek, 40%-kal nőtt a depresszió kialakulásának kockázata.

Wellness Cafe tipp: tarts egy 32 napos folyamatos cukorcsökkentő diétát. A cél nem az, hogy sóvárgás nélkül szoktasd magad az édes ízek egészséges élvezetére!

5. Öregít

A vérben lévő cukor a fehérjékkel együtt káros új molekulákat alkotnak, úgynevezett glikációs végtermékeket, más néven AGE-eket (angolul Advanced Glycation End Products). Ezek a nem kívánt betolakodók megtámadják a szomszédos fehérjéket, károsítják őket, beleértve a kollagénben és az elasztinban lévő fehérjerostokat is, amelyeknek természetes funkciója, hogy megőrizzék a bőr feszességét és rugalmasságát. Ha túl sok cukrot fogyasztasz, egyenes utat engedsz a ráncoknak és a zsíros bőrnek.

Wellness Cafe tipp: óvakodj a természetes édesítőszerektől is! Mézet is legfeljebb naponta egy teáskanállal fogyassz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X