Főoldal > DIÉTA > 7 “diétás” mítosz, aminek ne dőlj be!

7 “diétás” mítosz, aminek ne dőlj be!

anyagcserediétaétkezésfogyásizomizomépítésmetabolizmusmítosztáplálkozástévhitzsírzsírégetés
0

Írta:

Az interneten nagyon sok olyan diétás tanács és információ fellelhető, melyek igazságtartalma és hatékonysága nem valós. A legtöbb esetben azért hatékony és jó dolgokat olvashatunk a netes oldalakon, de amikor nem, tudnunk kell, melyek azok, amik nem működnek.

 

1. Ki kell tisztítanod a szervezeted!

A hírességek világában sokat hallunk a tisztító kúrákról. Olyan mottók szoktak hozzá kapcsolódni, mint „tisztítja a szervezetet”, „gyorsítja az anyagcserét”, „fokozza az általános egészségi állapotot” stb. Minden reklám és népszerűség ellenére azonban nincs bizonyíték, hogy valóban jótékony hatású.
Egy rövid, alkalmankénti léböjt vagy ivókúra nem okoz kárt a legtöbb embernek, legfeljebb éhesnek és házsártosnak érezheted magad tőle, de inkább ne ezzel akarj fogyni és változtatni. Ha szeretnél egészségesen élni, inkább arra figyelj, hogy egészséges ételeket egyél és aludj eleget!

2. A diétás üdítők hizlalnak

Lehet, hogy hallottál már róla, hogy a diétás üdítők hizlalnak, ám itt egy újabb klinikai vizsgálat ezzel kapcsolatban. A kísérlet során 12 héten keresztül figyeltek embereket. Azok, akik diétás üdítőket fogyasztottak, 13 kilót adtak le. Míg azok, akik csapvizet ittak, csupán 9 kilót. Mi több, a diétás üdítőt fogyasztóknál nagyobb elégedettség-érzés jelentkezett. Emellett több tanulmány is igazolta, hogy a diétás üdítők nemcsak hogy nem gátolják, de elősegítik a fogyást.

3. A repceolaj mérgező

A repceolaj a repce zúzott magjából készül. A repceolaj nagy mennyiségben tartalmaz ún. erukasavat, ezért nem értékesíthető az USA-ban. Az 1960-as években a gazdák elkezdték úgy nemesíteni a növényt, hogy az erukasavat kiküszöböljék. Már a repceolaj teljesen biztonságos. Sőt, az is előfordul, hogy egészségesebb, mint a szuperegészséges olívaolaj. Ugyanis csak 7% telített zsírsavat tartalmaz, amíg az olívaolaj 15%-ot.

4. A tengeri só kevesebb nátriumok tartalmaz, mint a konyhasó

A himalájai tengeri só és a konyhasó azonos mennyiségű nátriumot tartalmaz, 2300 mg-ot. Az ásványi anyagok tekintetében nem győzi le olcsóbb párját: 1 mg kalcium található a konyhasóban, a tengeriben 12. A 12 mg csupán egyetlen százaléka a napi szükségletnek.
Tartsd szem előtt, hogy a tengeri sóból hiányzik a jód, mely nagyon fontos, kifejezetten a várandós kismamák és babájuk számára!

dietamitosz2.jpg ()

5. Néhány étel, mint mondjuk a zeller, negatív kalóriákat termel

Amikor valami túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem lesz az. Ilyen a „negatív kalória” is. Az alapötlet az, hogy ez az étel több kalóriát éget el, mint amennyit beviszünk vele a szervezetbe. Ez a logika igazából legenda, nincs ilyen. Ha alacsony kalóriatartalmú ételeket viszel be, akkor a kalóriáknak szabsz határt, de nem az étel éget el többet.

6. 21 nap alatt elhagyod a rossz szokásokat

Az önsegítő guruk és sok diéta azt mondja, hogy 21 nap elég, hogy egészséges életmódra válts. Az igazság az, hogy nincsen mágikus időkorlát az egészséges életmód kialakítására. Egy kísérlet során egészségesebb életmódot vizsgálták, az alanyoknak minden nap meg kellett enniük egy gyümölcsöt. Az az igazság, hogy a 18. napon ugyanolyan mértékűek voltak az eltérések, mint a 230. napon. Az életmódváltás nem megy egyik pillanatról a másikra, főleg 21 nap alatt.

7. Az izom zsírrá változhat (…és fordítva)

Bizonyára gyakorta hallasz hasonló az edzőteremben. Az egész nonszensz, mert az izom és a zsír két külön entitás, soha sem változik át egyik a másikká. Ami valóban megtörténik, hogy ha abbahagyod a rendszeres edzést, hogy az izmaid leépülnek. Mivel több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, hízni fogsz és zsír rakódik le, de nem az izmod transzformálódott zsírrá.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X