Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amivel gyakran csúnyán átvernek

8 étel, amivel gyakran csúnyán átvernek

egészségételhalkávénarancslétea
0

Írta: and

Tudod, mi van a mindennap fogyasztott, kedvenc táplálékaidban? Mit is tartalmaz például a kedvenc kávéd és a beleöntött tej?

 Egyértelműnek veszed, hogy csak kávészemeket és tehéntejet? Ne higgy el mindent, amit el akarnak hitetni veled!

Ételeink tele vannak pakolva olyan anyagokkal, amelyek nem szükségszerűek, hogy benne legyenek. Költségcsökkentés céljából azonban a gátlástalan cégek illegálisan kicserélnek bizonyos elsődleges összetevőket olcsóbbra. Azok a termékek, amelyekkel leggyakrabban machinálnak, sajnos mindennapi táplálékaink, így nem árt, ha tudod, mit is eszel. Pánikra semmi ok, az ételekkel való csalás nem olyan gyakori, de kiemelten fontos, hogy olyan termékeket válassz, amelynek gyártójában megbízol.

Hal

A halak 39%-a más fajtának volt feltüntetve a címkén, mint amit valójában árultak, derítette ki az Oceana természetvédelmi csoport 2012 decemberében. A halak hamisításának jelenségét sajnos más beszámolók is egyértelműen igazolják. A fehér tonhalnak és a vajhalnak címkézett termékek sokszor igazából escolar fajtájúak, amely tiltott élelmiszernek számít Olaszországban és Japánban, mivel viaszos észter tartalma miatt ételmérgezést okozhat.

Olívaolaj

Nehéz olyan olajat találni, ami egészségesebb lenne, mint az olíva. Többek között csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és ragyogóvá teszi a bőrt. De ez nem minden, a kutatók arra jöttek rá, hogy az olívaolaj egyike azon táplálékoknak, amellyel leginkább átvernek minket. Leggyakrabban mogyoróolajjal helyettesítik, amely nemcsak csalásnak számít, de a mogyoróallergiásoknál fogyasztása komoly következményekkel járhat. De eladják még a napraforgót-, a szóját-, a diót- és a pálmaolajat is olívaként.

tea2.jpg ()

Kávé

Mivel is kezdődhetne jobban egy nap, mint egy csésze frissen őrölt kávéval? Hihetetlen, de a kutatók olyan nem várt összetevőket találtak a kávéban, mint a sült kukorica, árpa, sőt a pergamen. Az instant kávéban pedig olyan trükkös helyettesítők rejlenek, mint a cikória, a gabonafélék, a karamell, a keményítő, a maláta és a füge.

Tea

És mi a helyzet a másik kedvenc reggeli italunkkal, a teával? Bebizonyosodott, hogy a tealevelek más növények leveleivel, porral és mesterséges színezékekkel szennyezettek. Több gyártó mesterséges aromákat is használ, de ezek általában fel vannak tüntetve a dobozon.

Méz

A méz igazi természetes gyógyító, gazdag antioxidánsban és kétségtelenül finom. Azonban a méz az az élelmiszer, amivel leginkább csalnak a termelők. Leggyakrabban cukorszirupot, kukoricaszirupot, fruktózt, glükózt, répacukrot és olyan „mézet” tartalmaznak, amelynek nem megállapítható a földrajzi származása, azaz valójában nem méz. Néhány termékben pedig illegális kínai antibiotikum és nehézfémek vannak, derült ki a különböző vizsgálatokból. 

Tej

Ha azt hiszed, hogy a kávéba öntött tej tényleg a tehéntől származik, akkor nagyot tévedsz. Leggyakrabban tejporból és tejoltóból készül, de akár olajat, mosószert, cukrot és sót is tartalmazhat. Mindez nem biztos, hogy jót tesz a szervezetednek. 

Narancslé

Az egészségesnek hitt, „frissen” facsartként vásárolt narancslében illegális gombaölő szert találtak, de igen gyakran helyettesítik a narancsot citromlével, mandarinlével, kukoricasziruppal, paprikakivonattal, répacukorral és hasonló, nem várt összetevőkkel. A legjobb, ha magadnak préseled frissen reggel és palackban viszed magaddal.

Bors

A só mellett a bors a leggyakrabban használt ételízesítőnk. A bors azonban gyakran keményítővel, papayamaggal, liszttel, hajdinával és kölessel szennyezett. Ha te sem tüsszentesz, amikor beleszagolsz a fűszeres üvegben, akkor ennek ez az oka. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X