Főoldal > DIÉTA > Az eper sötét oldala: hosszú távon veszélyes lehet

Az eper sötét oldala: hosszú távon veszélyes lehet

epertáplálkozás
0

Írta:

Hosszú távon veszélyessé válhat az eper fogyasztása az egészségre – állítják a szakemberek, mert a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz vegyi anyagokat és növényvédő szereket.

 

Sokunk számára a tavasz megjelenésének egyik csalhatatlan jele az import eper megjelenése a nagy bevásárlóközpontokban és a piacon. Csábítóan piroslik, hívogatóan üde látványt nyújtva, és mivel ekkora már kellőképpen ki is vagyunk éhezve a vitaminra, a friss gyümölcsre, remek választásnak tűnik ez a fincsi termés. Pedig lehet, hogy jobban tennénk, ha ellent tudnánk mondani a kísértésnek, mert több kárt okozhat, mint hasznot. Míg vitamint nem tartalmaz elegendő mennyiségben, növényvédőszer-maradványt annál inkább. 

Egészségtelen titkokat rejtenek a bogyók

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium új jelentése szerint a rügyfakadással egy időben megjelenő édes bogyók antioxidánsokat nem tartalmaznak ugyan szinte még nyomokban sem, ám 13 különböző vegyi anyagot igen, minderre a legutóbbi államokban tartott epermustra során derült fény. (Így ugye már rögtön nem is olyan csábítóan isteni ez a gyümölcs!)

eper2.jpg ()És bár 2012 végén az Amerikai Egyesült Államokban a Környezetvédelmi Hivatal rendelete alapján betiltották az olyan rákot okozó eper-növényvédőszerek használatát, mint a go-to, vagy a metil-jodid, ám egyelőre ez nem sok eredménnyel járt. Mivel kiderült, hogy az, hogy kivonták ezeket a szereket az amerikai piacról, nem jelenti azt, hogy az eper teljesen meg is tisztult. Ennek oka, hogy a nem szerves epret termelők Kaliforniában – ahol a náció közel 90 százaléka epertermelő  továbbra is szivattyúzzák a veszélyes anyagokat a termőterületekre.

Miközben a fertőtlenítőszerek többet jelentenek egyszerű helyi problémánál – annak kérdése, hogy a vegyi anyagok ne ivódjanak be a szamócába , addig mára igen aggasztó számokat ölt az egyéb peszticidek előfordulása is a nem ökológiai eprekben. A legutóbbi vizsgálat során ugyanis 54 különböző peszticid – szermaradványt találtak az eper minták között. A vizsgálat kimutatott 9 ismert vagy valószínűsíthetően rákkeltő anyagot, 24 feltételezett hormontermelést gátló anyagot, 11 neurotoxint, 12 fejlődést vagy szaporodást gátló – és 19 háziméh méreganyagot. Nyomokban ráadásul gombaölő és piraklosztrobin is felbukkant a vizsgált minták több mint felében.

Meddig eszel szemetet?

A következő hónapokban a kaliforniai szakemberek megvizsgálják, milyen eper növényvédőszerek vannak a piacon, és azt is, hogy azok használata milyen további egészségügyi védelmet igényel. „Világossá kell tenni, hogy a jelenlegi törvények és rendeletek nem elegendőek, hiszen csak Kaliforniában több mint 5.5 millió font klórpikrin alkalmaznak, gyakran közel az iskolákhoz és otthonokhoz, beleértve azt a több mint 650 embert az államban, akik vegyianyag – mérgezésről számoltak be az elmúlt évtizedben”  fogalmazott a szakember.

„Az olyan rovarírtószerek, mint a metil-bromid, a klórpikrin és a Telone (1,3-D) nagymértékben felelősek a gyermekeknél jelentkező rák, a különböző hormonzavarok és a fejlődési problémák megjelenéséért” hívja fel a figyelmet a talajtani szakértő Margaret Reeves, PhD. A Növényvédőszer Akció Hálózat főmunkatársa ezért úgy véli, hogy mivel túl sokáig voltak tétlenek a cselekvés terén, most minél hamarabb ki kell dolgozni Kaliforniában a szövetségi tisztviselőknek egy olyan világos ütemtervet, mely biztosítja, hogy a termőterületeken fokozatosan csökkentésék, végül pedig teljesen kivonják az összes vegyi anyagot a mezőgazdasági termelésből, 2020-ra.

Wellness Cafe tipp: Jól nézd meg, hogy honnan származik a vásárolni kívánt eper, és ha lehet, válaszd a magyart. Mindig alaposan mosd meg a gyümölcsöt mielőtt bármilyen formában megennéd!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X