Régóta kérdés, hogy az olykor méregerős paprika elfogyasztása áldás-e vagy átok az emberi szervezetnek?
Mit tud a chili?
Egyél chilit, vagy ne egyél? A válasz megérkezett: fő a mértékletesség. A chili jótékonyan hat az emésztésre, tisztítja a légutakat, fogyasztó hatása van, emellett fertőtleníti a szervezetet.
Nagyon csípős, nagyon hegyes, nagyon piros, a trópusokon Közép- és Dél-Amerikában terem, a mexikói ételek elengedhetetlen fűszernövénye, de mártásokhoz, salátákhoz is használhatod. Ő a chili paprika.
Nem csodaszer, de majdnem!
A paprika csípős íz hatásáért egy kapszaicin nevezetű alkaloid a felelős, ami igen erőteljesen ingerli a szájban elhelyezkedő idegvégződéseket – sőt, az orrnyálkahártyát és a szemet is –, mintegy érzéketlenné teszi azokat, emellett pedig fokozza a nyálképződést is.
Tudományos kutatások egész sora igazolja, hogy a kapszaicin erősíti a szívet és az immunrendszert, ráadásul több veszélyes betegség ellen is fokozott védelmet nyújt. A maják például úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést és a görcsöket.
Kitűnő szer megfázás és hidegrázás esetén is, leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitamin komplex. Emellett gyulladásgátló hatása van, csökkenti az egyes daganatos elváltozások vagy a cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére, hatásos lehet fogfájás esetén. Az övsömörrel, pikkelysömörrel járó kellemetlen panaszokon is enyhíti.
Fogyókúrázóknak ajánlott!
A kapszaicin sok jó tulajdonsága között szerepel az is, hogy mérsékeli az étvágyat, vagyis rendszeres fogyasztása esetén kevesebb az esély arra, hogy túledd magad, és ez által az elhízás jelei mutatkoznának meg a testeden. Képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését is. Az emésztést és a vérkeringést serkenti, így ha fogyni vágysz ajánlott beillesztened az étrendedbe, persze előtte nem árt megszeretni a csípősséget.
Túlzásba vinni a fogyasztását nem érdemes. Arra persze, hogy mérgezést szenvedj a kapszaicintől, viszonylag csekély az esély, ugyanis körülbelül tíz-tizenkét kilónyi csípős paprikát kellene együltő helyedben magadba tömni.
Egy jó trükk
Amikor egy-egy csípősebb falat elfogyasztása után már úgy érzed, hogy te leszel a Süsü, a sárkány, és tüzet okádnál, mit teszel? Ugye, hogy egy pohár vízért nyúlsz? Rossz ötlet! Ugyanis ez az erős vegyület csak alkoholban oldódik. Na, jó meg tejben is. Inkább ez utóbbit javasoljuk!
Fotó: Profimedia – Red Dot