Főoldal > EGÉSZSÉG > 13 gyulladáscsökkentő fűszer és gyógynövény

13 gyulladáscsökkentő fűszer és gyógynövény

chilifahéjfűszernövénygyógynövénygyógyulásgyömbérgyulladásgyulladáscsökkentőkurkumarozmaring
0

Írta:

Szabadulj meg a gyulladásoktól – ebben segítenek ezek a remek gyógy- és fűszernövények! Használd őket minél gyakrabban!

A gyulladások megvédik a szervezetet a fertőzésektől, sérülésektől. A test így tud védekezni a baktériumok, vírusok ellen. Baj akkor van, amikor krónikus gyulladásba csap át a dolog. Sajnos nagyon sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, például a stressz, az ételallergia, vagy a túlsúly.

A krónikus gyulladás azon kívül, hogy fájdalmas, komoly betegségekhez is vezethet, például rákhoz, diabéteszhez, Alzheimer-kórhoz, szívbetegségekhez.

Ne hagyd, hogy a krónikus gyulladás eluralkodjon rajtad, ezek a fűszerek és gyógynövények segítenek leküzdeni.

 

1. Kurkuma

Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, ízületi panaszokra kiváló. A kurkuma gyulladáscsökkentő erejét a kurkumin nevű hatóanyag adja, ami a mustársárga színért is felelős. A kínai gyógyászatban ezer éves hagyománya van a kurkumának, egy próbát csak megér nálad is.

2. Zöld tea

Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, harcol a rákos sejtekkel. Ezt tudja a zöld tea. Sőt, több tanulmány szerint remek gyulladáscsökkentő, ezért az ízületi gyulladást is kezeli. Gyomorpanaszokra is kiváló, napi 3-4 csésze mérsékli a bélrendszer gyulladását.

, Image: 268181291, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alena Ceplová - ČIF

3. Fehér fűzfakéreg

Már az ókori Egyiptomban és Rómában is használták gyulladások kezelésére. Kutatások szerint napi 240 mg fehér fűzfakéreg hatása az aszpirinével azonos, mellékhatásai azonban nincsenek.

4. Tengerparti fenyőkéreg

A tengerparti fenyő kérgéből nyernek ki egy piknogenol nevű anyagot. Több mint 2000 évvel ezelőtt már használták a piknogenolt sebek, skorbut, fekélyek és gyulladásos betegségek gyógyítására. Ez az egyik legősibb ma ismert antioxidáns, sokkal erősebb az E-vitaminnál.

5. Chilipaprika

Számtalan csípős paprika létezik a világon, a chili mégis különleges helyet foglal el közöttük. Az Amerikában őshonos növény termése kapszaicint tartalmaz, ami egy különlegesen erős gyulladáscsökkentő.

6. Tömjén

Az indiai tömjénfa egy Indiában, Szomáliában, Etiópiában őshonos fajta. Ebből a fából nyerik a tömjént, majd felhasználják mint gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót. Egy kutatás szerint a tömjén és a kurkumin együtt a leghatékonyabb gyulladáscsökkentők.

7. Feketebors

Ez a mindennap használt fűszer nagyon jó gyulladáscsökkentő. Jellegzetes íze a piperinnek köszönhető, ami már nagyon kis mennyiségben hatékony.

Lightly crushed black peppercorns on white surface 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81917278, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

8. Rezveratrol

Főként gyümölcsök, termések héjában található a rezveratrol. Szőlőben, kakaóban, étcsokoládéban és mogyoróban is jelen van. Gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő hatását mutatták ki, de a szív- és érrendszeri betegségeket is kezeli.

9. Macskakarom

A Peruban őshonos fás gyógynövény alakjáról kapta nevét. Ízületi gyulladások, bursitis (nyáktömlő-gyulladás) és bélrendszeri problémák kezelésére használják. Tanulmányok során kiderült, hogy képes csökkenteni a szervezet gyulladásos válaszait és a bélrendszer gyulladását is.

10. Rozmaring

Nálad is ott van a fűszerek között, mégsem gondoltad volna, hogy erre is jó? A kutatások során a rozmaring mutatta az egyik legerősebb védő hatást gyulladás és oxidáció esetén. Csak az igazán nagy klasszikusok, a kurkuma és a gyömbér tudta megelőzni.

11. Szegfűszeg olaj

Akár közvetlenül is teheted a fogínyedre fogfájás esetén, a szegfűszeg olaj pillanatok alatt csökkenti a fájdalmat és gyulladást. Hányinger, hasmenés, sérv kezelésére is használható, de a legeredményesebb a száj és torok gyulladásának kezelésében.

12. Gyömbér

Talán a legismertebb gyulladáscsökkentő. A bélrendszer bántalmait szinte azonnal csökkenti, nyugtató hatása miatt roppant kedvelt.

13. Fahéj

Biztosan van otthon, biztosan használod is, mégsem biztos, hogy tudtad, a fahéj gyulladáscsökkentő is. Sőt, antioxidáns, antidiabetikus, antimikrobiális is, vagyis leköti a szabad gyököket, csökkenti a cukorbetegség és fertőzések kockázatát.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X