Főoldal > DIÉTA > Gyomnövény, ami gyógynövény: a zsírbontó fekete üröm

Gyomnövény, ami gyógynövény: a zsírbontó fekete üröm

diétaétkezésfekete ürömfogyásgyógynövénygyomnövénynövénytáplálkozásürömzsírbontászsírégetés
0

Írta:

Lényegében gyomnövény az útszéleken, vízfolyások partján termő fekete üröm. Ám egyben gyógynövény is, mivel gyógyír a gyomornak, küzd a zsírok ellen, de még menstruációs panaszokra is bevethető.

 

Európában és Észak-Afrikában honos, évelő növény, mely jellegzetes formájú leveleivel és erős, fehéres szőrzetével könnyen felismerhető a természetben. Már a középkorban mágikus oltalmazó növényként ismerték. A kertekben rovarok távol tartását szolgálta, de aztán rájöttek, hogy ettől jóval több van a hosszú, zöld növényben.

Nem csak a gyomor barátja

A fekete üröm illóolajában több mint 100 összetevő mutatható ki, melyek közül a legfontosabb a cineol, a tujon és a kámfor. A növény fertőtlenítő és gyomornyugtató hatása az illóolajoknak és a keserű anyagoknak köszönhető. Szívpanaszok, nyugtalanság, rosszullét, hasmenés, aranyér és rossz közérzet ellen is alkalmazzák. A gyógynövényből készült főzet elősegíti a menstruációs vérzés jelentkezését.

urom2.jpg ()

Diéta mellé is hasznos

Fűszerként zsírosabb szárnyasokhoz és nehezebb ételekhez is ajánlott és ennek elsődleges oka, hogy emésztésserkentő és zsírbontó hatása van. Serkenti a gyomornedv és az epefolyadék termelődését, hasmenés esetén tisztítja a beleket. Egyes diétás ételek elkészítéséhez kifejezetten ajánlható, mert a zsírok semlegesítését lehet vele elérni. Így az étel nem csak ízletesebb, de könnyebben emészthető is lesz. A fekete üröm összetevői már a szájüreg nyálkahártyájával érintkezve működésre ösztönzik az idegrendszer azon részét, melynek feladata a hasüregi szervek vérkeringésének serkentése, vérellátásának támogatása. Így a gyomor több emésztőnedvet választ ki, vagyis hatékonyabban képes megemészteni a táplálékot. Nem rakódik le ott, ahol nem kéne: a zsírpárnák nem ismert fogalommá válhatnak.

A teája is hatékony

Ha nem szeretnéd a főzéssel tölteni az időd, akkor drogériákban, patikában, bioboltokban beszerezheted a teáját. Egy csészéhez szórj egy púpozott evőkanál friss vagy szárított fekete üröm füvet, forrásban lévő vízzel öntsd le, majd fedő alatt 2 percig hagyd állni. Ne édesítsd, és idd még melegen. Naponta 2-3 csészével fogyaszthatod és a hatása nem marad el.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X