Főoldal > DIÉTA > 4 fontos dolog, amit nem tudtál a halról

4 fontos dolog, amit nem tudtál a halról

gasztrohaltáplálkozás
0

Írta:

Mit tudsz az üveges szemű halról, aki meredt szemekkel néz rád az élelmiszerboltok jégtömbjei közül? Igen, általában pikkelyes, már nem él, és egészséges ebéd vagy vacsora készíthető belőle.

 

 De felismered a fajtáit, anélkül, hogy megnéznéd a kiírást, és tudod, hogy melyiket érdemes megvenni? Az igazság az, hogy a legtöbben semmit nem tudunk a halról, amit vásárolunk. Ez azonban nem teljesen a mi hibánk: ha például tisztában is vagyunk egy-két dolggal az alaszkai tőkehallal kapcsolatban, lehetséges, hogy valójában nem is azt vásároljuk meg, egy friss kutatás szerint.

Az Óceánia, az óceáni természetvédelmi csoport, évek óta tanulmányozza a megvásárolható tengeri halakkal kapcsolatos csalásokat. A legfrissebb kutatásuk során azt találták egy kaliforniai sushi étteremben, hogy a halak 55%-a rosszul volt megnevezve, valójában ugyanis olcsóbbal helyettesítették az adott halat.

Általánosságban kijelenthető, hogy a halak harmada rosszul címkézett. Hogy miért? Elsősorban gazdasági okai vannak. A vásárlók nagyobb árat fizetnek rosszabb minőségű halért, állítja a friss tanulmány is. Meglepő, de a helyettesítéssel akár 1000 forinttal is átverhetnek a boltokban. Az éttermekben pedig még költségesebb a csalás: valójában olcsó tilápia halért akár 2200 forinttal is többet kivehetnek a pénztárcánkból. „A fő probléma az, hogy nincs szabályozva a halbeszerzés”- véli Margot Stiles, senior kutató és kampánymenedzser.

Íme, a 4 legmegdöbbentőbb tény a halakról!

A halkereskedelem megdöbbentően alulszabályozott

Próbáld meg kinyomozni egy hal útját a csónakból a tányérig, és rájössz, hogy ez szinte lehetetlen vállalkozás. Más élelmiszerektől eltérően, a tengeri halak szabadon áramolhatnak, ez pedig táptalajt ad a csalás elterjedésének. Az egyetlen jogszabályozás a halakra vonatkozóan a származási ország feltűntetése a címkén, ám ez törvényileg csak a nyers, változatlan formájú halakra vonatkozik. A legtöbben halfilét vásárolunk, ami már fűszerezett, elősütött, és/vagy csomagolt, amelyre már nem vonatkozik a törvény.

A vadhal nem mindig vad

A vadlazacot gyakran atlanti lazaccal helyettesítik az éttermekben és az üzletekben. Ez elég nagy probléma, mivel a gazdálkodásból származó atlanti lazacban háromszor annyi telített zsírsav van, mint a vadlazacban. A vadlazac prémiumtermékként megéri az árát, de csak, ha valóban azt kapod, amiért megfizettél. Másként akár 1200 forinttal is többet fizethetünk az atlanti lazacért, amit vadlazacnak álcáznak.

A friss hal egy mítosz

Azt hiszed, hogy a friss hal megéri az árát, mert egyenesen a halászhálóból érkezik? A frissként eladott hal lehet egy hetes, egy hónapos, sőt akár régebbi is, bár lehet pár napos is, ha közvetlenül tengerpart mellett laksz. Valójában csak akkor tekinthető igazán frissnek, ha magad horgászod. Sajnos nincs felső korlátja a friss hal polcon tarthatóságának, a hűtő technológiának és a fagyasztott-olvasztott-újrafagyasztott körfolyamatnak köszönhetően.

hal2.jpg ()

A fagyasztott hal néha a legegészségesebb választás

Tekintettel a friss hal színfalak mögötti életére, miért ne vehetnénk fagyasztottat? A kutatók szerint is jó ötlet, és még pénztárcánk is “örülni fog” neki. Csak akkor éri meg drága halat vásárolni, ha a pénzünkért valóban minőségi terméket kapunk. Azért ne menjen el teljesen a kedved a hal fogyasztásától, mert ha jól választasz, akkor fontos része az egészséges étkezésnek. A vásárláshoz adunk még segítségül tippeket:

Légy halpiacból profi!

Tudd meg, hogy mely hal a szezonális és a helyi! Találj egy szállítót, amelyben megbízol, és kérdezz tőle nyugodtan részleteket: hol fogták, mikor és hogyan. Minél több az információ, annál biztosabb lehetsz benne, hogy jól vásárolsz.

Keress egész halat!

Keress inkább egész halat, ne előcsomagolt és/vagy előfűszerezett szeleteket. Ezáltal biztos lehetsz a címkén feltűntetett származási országban.

Válassz a kimutatható származású halakat!

Néhány cég a csomagolt haltermékeire ráírja az adatokat címkén, annak ellenére, hogy a törvény ezt nem teszi szükségessé. Nézd meg alaposan és támogasd a megfelelően feltűntetett származású termékeket.

Ne vásárolj leértékelt halat!

Elsőre úgy tűnik, jó vásárt csinálsz az akciós hallal, de valószínűleg inkább megtévesztenek a megnevezéssel és esetlegesen a származással. Tudd, hogy az adott halnak mennyi a piaci ára, és ahhoz viszonyíts.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X