Főoldal > DIÉTA > 5 érv, hogy miért egyél napraforgómagot

5 érv, hogy miért egyél napraforgómagot

diétaegészségételétkezésgyógynövénymagnapraforgónapraforgómagvirág
0

Írta:

A hatalmas, aranysárga napraforgó mezők szépségét a festők, fotóművészek már jó ideje felfedezték, de még őket is megelőzték azok, akik a növény jótékony hatásait is felismerték. A napraforgót, mint gyógynövényt is érdemes ismerni, mert számos élettani tulajdonsággal rendelkezik.

 

Manapság a világ étolaj gyártásnak egyik alapnövénye a napraforgó, mely Mexikóból került be Európába. Először, mint dísznövény, majd Oroszországban vált gazdasági haszonnövénnyé. A II. világháború után a zsírszükségletek kielégítésére és pótlására kezdték el olajnövényként termeszteni, de a magja még annál is népszerűbb – és nem csak a focidrukkerek körében.

1. Hasznos alkotórészei vannak

Esszenciális zsírsavak, fehérjék, vitaminok, B1-, B2-, és E-vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor és kálium található az apró kis szemekben. A folsavban gazdag mag igencsak értékes tápanyagforrás a női szervezet számára. Sok benne a jó zsír, az antioxidáns, a szelén és a réz is. Csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását, megvéd a szívbetegségtől és a ráktól is, erősíti az immunrendszert.

2. Véd a magas koleszterin és vérnyomás ellen

Csökkenti a magas koleszterinszintet, és a magas vérnyomást, de a vércukorszintet is. Ezen betegségek esetén érdemes rendszeresen napraforgómagból készült teát fogyasztani: 1 liter forró vízbe tegyél bele egy csésze nyers hántolt napraforgómagot, és főzd kb. fél óráig. Miután leszűrted és egy kicsit meghűlt, már lehet is inni.

napraforgo2.jpg ()

3. B-vitamin bomba

A napraforgómag igazi B-vitamin lelőhely. Napi 15 dkg hántolt napraforgómag elfogyasztása fedezi ennek a vitaminnak a szükségességét a szervezetbe. A napraforgó csírája még ennél is gazdagabb, mert nem csak a B-vitaminban bővelkedik, hanem káliumban, kalciumban, vasban, és az oly szükséges D-vitaminban is.

4. Segíti a fogyást

A mag ráadásul nem csak hogy finom, hanem a fogyást is elősegíti, mivel tele van fitokémiai anyagokkal, melyek beindítják az emésztést. Kezelheted vele a székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van. Ám számos egészségre jótékony hatása mellett, nem árt arra is figyelni, hogy egy csésze napraforgómag kb. 800 kalóriát tartalmaz, így nem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását.

5. Teája jó meghűlés ellen

A napraforgóból készült tea az elhúzódó meghűlést is gyógyítja. Izzasztó és nyugtató hatása miatt a lázzal járó betegségeken is segít.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X