Főoldal > DIÉTA > 8 étel, ami veszélyes, ha túl sokat eszel belőle

8 étel, ami veszélyes, ha túl sokat eszel belőle

egészséges ételételhalkáposztakávémájveszélyes étel
0

Írta:

Itt van 8 étel, ami egészséges ugyan, de mégis veszélyes lehet, ha túl sokat fogyasztasz belőle.

Amikor elhatározod, hogy egészségesen fogsz étkezni, nagyon nehéz megtalálni azt a mennyiséget, ami még a javadra és nem a károdra válik. Nagyon vigyázz minden étellel, a szervezetnek harmonikus és változatos táplálkozásra van szüksége.

Most lássuk, mely ételek jelenthetnek veszélyt:

1. Kávé

Napi 500-600 mg kávénál több könnyen károsíthatja az idegrendszered, álmatlanságot, szívproblémákat és izomkárosodást okozhat. Próbáld meg a napi koffeinmennyiséged 400 mg alatt tartani.

2. Halolajak

A halakban található omega-3 a test számára nagyon hasznos olaj. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, serkenti az agyműködést, javítja az általános egészséget. Azonban a túl sok omega-3 károsíthatja a véred, ezen kívül elvonja az A-vitamint a testből, ami pedig látászavarokhoz is vezethet.

3. Tonhal

A konzerv tonhal tartalmazhat egy metilhigany nevű anyagot, mely károsítja a koordinációt és a gyermekek fejlődését. Ha túl sok tonhalkonzervet eszel, ki vagy téve a metilhigany veszélyeinek, a legjobb, ha limitálod a tonhal bevitelét nőknél heti 2, férfiaknál heti 4 alkalomra.

4. Szerecsendió

Hallucináció, szédülés és fájdalmak, ezek mind a túlzott szerecsendió-fogyasztás tünetei. Ezek a tünetek annak a pszichoaktív anyagnak köszönhetőek, amivel a szerecsendió bír. Már 10 grammnál több szerecsendió is okozhat ilyen és ezekhez hasonló tüneteket.

5. Fahéj

Tartalmaz egy kumarin nevű anyagot, ami rákot és májkárosodást okozhat, de csak akkor, ha 5 grammnál több Ceylon fahéjat viszel be. Ezt a fajtát tartják a valódi fahéjnak, s kevesebb kumarint is tartalmaz, mint a Cassia fahéj (melynek 2 g a napi határa).

6. Kelkáposzta és fejeskáposzta

Tiocianát mind a két káposztafélében található és hozzájárulhat a pajzsmirigy alulműködéséhez. Főleg azok kerüljék el inkább a kel- és fejeskáposzta gyakori fogyasztását, akiknek a családjában volt már pajzsmiriggyel kapcsolatos betegség.

7. Máj

Nagyon magas a vas-, réz- és B12-vitamin-tartalma, a máj ezen felül nagyon sok A-vitamint tartalmaz. Ez mind szép és jó, de a máj A-vitamin-tartalma hatszorosa, míg a réztartalma hétszerese a napi mennyiségnek. A túl sok A-vitamin meglepő módon látási problémákat, csontfájdalmat okozhat, az A-vitamin tulajdonképpen egy toxin és neurológiai betegségekhez vezethet.

8. Brazil mogyoró

A szelén egy létfontosságú nyomelem. Ironikus, hogy mérgező is lehet, ha túl nagy adagban fogyasztjuk. Egy nagyobb méretű brazil dió 95 mg szelént is tartalmazhat, ami már önmagában is majdnem kétszerese az ajánlott napi adagnak. Gyerekek esetében a napi adag 30 mg!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X