A legélvezetesebb dolgok közé tartozik nyáron bekapni pár szem friss bogyós gyümölcsöt. Ezek a gyümik azonban sokkal többek, mint lédús és édes finomságok. A ragyogó színű bogyók tele vannak tápanyaggal, és lenyűgözik a kutatókat is, mivel megóvnak minket a különböző betegségektől, hozzájárulva egészségünkhöz. A szakértők nem állítják, hogy a bogyós gyümölcsök a legjobbak, de feltárják a bogyócskák számos egészségügyi hasznát.
Fekete áfonya (83 kalória csészénként)
Az áfonya tele van a szabad gyököket hatástalanító antioxidánsokkal, egyik bogyós gyümölcsben sincs ennyi. A természetben fellelhető legjobb védelem a rák és a szívbetegségek ellen. Az orvosok vizsgálták az agyra gyakorolt jótékony hatását is. Növeli az idegsejtek közötti kommunikációt, leblokkolja az oxidatív stresszt és gyulladást, amelyek Alzheimer-kórhoz is vezethetnek.
Málna (64 kalória csészénként)
A málna nagyszerű ellagic-sav forrás, amely hatásosan felveszi a harcot a rákos sejtekkel, a laboreredmények szerint (ez klinikailag még nincs igazolva). Valójában a kevésbé ismert fekete málna, amely Amerikában őshonos, tartalmazza a legnagyobb számban a rákellenes hatóanyagokat. A málnában ráadásul több rost van, mint a többi bogyós gyümölcsben, sőt mint a legtöbb gyümölcsben, így az emésztést és a fogyókúrát is támogatja.
Szeder (62 kalória csészénként)
A szeder a legek királynője: a legsötétebb bogyós gyümölcs, a legédesebb levű és a legjobb hatású számodra. A szeder például tele van anthocyanin-nal is, amely egy igen hatásos antioxidáns. Miben van ez a hatalmas ereje? A kutatók szerint nemcsak csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, de megóv a cukorbetegségtől, a szívbetegségektől és a ráktól is.
Eper (46 kalória csészénként)
Az eper a nemzet kedvence, amelyben háromszor több C-vitamin van, mint más bogyós gyümölcsökben, ráadásul kevesebb kalória is, így a fogyókúrázók is bátran ehetik. A folsav, a B-vitamin egyik változata, véd a szülési rendellenességektől, a különböző szívbetegségektől és a ráktól is.
Fotó: Profimedia – Red Dot