Főoldal > DIÉTA > Ez legrosszabb hétvégi szokás!

Ez legrosszabb hétvégi szokás!

diétaegészségtelen ételételétkezésfogyásfogyókúrahétvégehétvégi szokásnassolástáplálkozás
0

Írta:

Rendben van, ha egy kicsit élveznéd a hétvégét, de ezt a dolgot ne csináld!

Egész héten quinoa golyókat ettél, mellé pedig kelkáposztát nassoltál, hétvégén viszont élvezed az életet egy nagy tál nachos társaságában. Ismerősen hangzik? Egy egészséges hét után nem tehet olyan rosszat, nem? Egy ausztrál egyetem kutatói szintén ezt a kérdést tették fel.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy ha hétköznap betartasz minden diétás szabályt és odafigyelsz a táplálkozásodra, hétvégén viszont azt eszel, amit csak szeretnél, az milyen hatással van rád. Elöljáróban annyit, hogy néhány érdekes következményre bukkantak a bélrendszerben.

Az emberi testben 100 milliárd mikroszkopikus sejt van, melyek befolyásolják az anyagcserét, a táplálkozást, az immunrendszert. Az étrendben bekövetkező zavarok hatással vannak a sejtekre, gyulladásos betegségekhez, elhízáshoz vezethetnek. Szóval elég fontos, hogy egészségesen tartsd ezeket a kis apróságokat.

A kutatók a kísérleti patkányokat 3 csoportra osztották. Az első csoport állandóan gyorskaját, a második csoport 4 napig egészséges ételeket, majd 3 napig gyorsételt kapott. A harmadik csoport viszont egész héten egészségesen étkezett. A kutatók 16 héten keresztül figyelték az állatokat, különös tekintettel a testsúlyra, a testzsírra, az inzulinszintre és az éhségérzetért felelős hormon, a leptin szintjére.

Upset girl holding big wo small hamburgers. Fastfood concept on green., Image: 269312106, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Az eredmények alapján a bélflóra ugyanannyira megviselt volt azoknál a patkányoknál, akik állandóan gyorskaját kaptak, mint azoknál, akik csak heti 3 nap fogyasztottak egészségtelen ételeket. Mindkét esetben sokkal rosszabb állapotban volt a bélrendszer, mint a folyamatosan egészségesen táplálkozó állatoknál. Az egészséges és egészségtelen étkezést váltogató patkányok 30%-kal több ételet fogyasztottak a szükségesnél, éppen ezért szépen lassan hízásnak indultak.

A patkányok három teljes napon keresztül ettek egészségtelen ételeket, melyek miatt híztak is, hiába a 4 napi diéta. Valószínűleg az embereknél is hasonló a helyzet, pont ezért érdemes szem előtt tartanod, hogy mennyire rossz hatással van a szervezetedre az, ha hétköznap diétázol, hétvégén pedig egészségtelenül étkezel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X