Főoldal > DIÉTA > Így tudsz leállni a késő esti evéssel

Így tudsz leállni a késő esti evéssel

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Ha azon kapod magad, hogy könyékig turkálsz egy müzlis dobozban, nyugodtan hibáztasd a barlanglakó őseinket! Az Oregoni és a Harvard Egyetem legújabb közös tanulmányában megállapították, hogy a szervezetünk saját belső időmérő rendszere okozza a sóvárgást az édes, a keményítőtartalmú és a sós ételek iránt, tehát belénk van kódolva.

 

Az új felfedezés nemcsak az éjszakai baglyokat és az egész nap keményen diétázókat érinti: a tanulmány szerint a belső ketyegőnk úgy van beállítva, hogy bizonyos időközönként megéhezzünk. Nem számít, hogy ténylegesen hány óra van, az sem, ha kiegyensúlyozottan étkeztünk egész nap.

A kísérletben a kutatók lényegében átállították a vizsgálatban résztvevők belső óráját, hogy meggyőződjenek róla: ugyanaz a hatás éri a hajnali pacsirtákat, mint az éjjeli baglyokat. Az önkéntesek ezután két hétig visszavonultan éltek egy szállodai szobához hasonló lakosztályban, ahol nem volt televízió, internet, telefon és nem fogadhattak látogatót sem. Itt a fények annyira homályosak voltak, hogy azt sem tudják megállapítani, milyen napszak van, vagy a hét melyik napját írjuk.

ejszaka2.jpg ()

Ezután a kutatók határozták meg, hogy a résztvevő önkéntesek mikor egyenek, mikor aludjanak, így tudták megváltoztatni az illető belső óráját, aki délután 2-kor elment aludni, mert azt érezte, hogy éjszaka van. Majd később, a valódi éjszaka során ugyanolyan rendszeres időközönként, ugyanannyi mennyiségű élelmiszert fogyasztott, mint normál esetben nappal.

Így kiderült, hogy nem számít a napszak, a saját belső óránk diktálja a ritmust az étvágyunknak. Steven Shea, a vezető kutató szerint egyértelmű a kapcsolat az agy és az étvágyközpont között, és kettejük viszonyát nagyban szabályozza a napi ritmusunk is. A mai társadalomban azért jellemző az éjjeli fokozott éhség, mert az emberek sokáig fent maradnak, másnap az alváshiány miatt túl sok koffeint vesznek magukhoz, ez pedig megnövekedett élelmiszer-fogyasztáshoz vezet, és természetesen súlygyarapodáshoz.

Ezek után viszont nincs kifogás: a belső vekkeredet te is be tudod állítani. Hogyan?

– Kelj fel korábban, és feküdj le korábban, így kisebb lesz a kísértés az éjszakai nassolásra!

– Ha eleget alszol, máris jó úton vagy a fogyás felé, hiszen a szervezetednek néha pihennie is kell, hogy később hatékonyan tudjon dolgozni.

– Ha nem nassolsz éjjel, ébredés után garantáltan éhes leszel, és nem fogod kihagyni a legfontosabb étkezést, a reggelit. A bőséges reggeli pedig segít szabályozni az étvágyadat a nap folyamán.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X