Főoldal > DIÉTA > A vitaminpótlás 3 tuti módja

A vitaminpótlás 3 tuti módja

egészséggabonapehelyimmunrendszertejvitamin
0

Írta:

Megfelelő mennyiségű vitaminra minden élőlénynek szüksége van. Ezekből a szerves vegyületekből ugyan csak kevés kell a szervezetünknek, de ez a minimális adag nélkülözhetetlen. Viszont nem mindig képes annyit előállítani belőle, amennyi a testünk normál működéséhez elégséges, ezért a vitaminokat gyakran tápanyag formájában kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Lássuk, hogyan tehetjük ezt meg!

 

1. Zöldségek, gyümölcsök – ide veletek!

Törekedjünk arra, hogy ételeink nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, és a készételek mellett fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt. Az egészséges, vegyes táplálkozás általában fedezi az ember vitaminszükségletét is, de az étrendünk összeállításánál arra is figyeljünk, hogy az ételek elkészítése során (főleg a hevítés esetén) akár a vitaminok 50%-a is elveszhet.

2. Elő a vitaminokkal!

Ideális körülmények között, azaz ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, eleget mozgunk, kellő mennyiségű napfényt kapunk és eleget pihenünk, akkor a szervezetünk elegendő vitaminhoz tud jutni. Azonban ha ezt nem tudjuk biztosítani magunknak, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen bevethetjük a vitaminkészítményeket! Pótolhatunk egy-egy vitamint tabletta formájában, de dönthetünk a multivitaminok mellett is, illetve természetes úton, például grapefruitmag- vagy echinacea-cseppekkel is erősíthetjük az immunrendszerünket.

vitamin2.jpg ()

3. Fogyasszunk vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszereket!

Az egészséges szervezetnek nem csak vitaminra, hanem ásványi anyagokra és nyomelemekre is szüksége van a tökéletes működéshez. Fogyasszunk tehát olyan élelmiszereket, amelyekben D-vitamin, vas és cink is található. A D-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a csontok fő alkotóelemeinek, a kalciumnak és foszfornak a táplálékokból történő felszívódásában, ezáltal közvetlenül támogatja a csontképződést. A tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányban szenved, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága. (Forrás: Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felmérése) Az egyes, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaó italporok nem csak D-vitamint, de vasat és cinket is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a normál szellemi működés, úgymint a memória, a figyelem, a tanulási illetve probléma megoldási képességek fenntartásához, érdemes tehát nap mint nap fogyasztani egy pohárral belőle.

Wellness Cafe tipp: Vitaminokat emellett kiegyensúlyozott reggelivel is a szervezetünkbe tudunk juttatni. A napi első étkezés tartalmazzon teljes értékű gabonát (teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet); tejet, tejes italt, egyéb tejterméket vagy ezek hiányában egyéb, teljes értékű fehérjeforrást; zöldséget vagy gyümölcsöt; esetleg gyümölcslevet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X