A cukkini számos kedvező élettani hatással rendelkezik. Viszonylag új nemesítés, amely a tök és az uborka keresztezéséből született meg. Nagyon alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók egyik kedvence, egész évben.
Későn ért hozzánk
A mai Guatemala és Mexikó területéről spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a zöldség. Őshazájában már több ezer éve szerves alkotóeleme az ott élők étrendjének, Európában azonban csak a huszadik század környékétől kezdve vált népszerűvé.
Kevés kalória, sok C-vitamin
Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így nyugodt része lehet minden fogyókúrázó, vagy életmódot váltó ember táplálkozásának. Magas C-vitamin tartalma miatt nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Szinte csak víz és ásványi agyag van benne
A cukkini 95 százaléka szöveti víz, ezért kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Azért ne gondold, hogy a magas víztartalom mellett nincs benne más hasznos érték. Sokféle ásványi anyagot tartalma: mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor és cink is található benne. De ezeken kívül folsavban és élelmi rostban is gazdag.
A héja is hasznos
A szíved, a szemed és a csontjaid is meghálálják, ha rendszeresen fogyasztod a cukkinit. Nem árt, sőt hasznos, ha a héjától sem szabadulsz meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz a zöld réteg is, segít megelőzni a sejtek károsodását. A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.
Bárhogy, bármikor fogyasztható
Salátaként, vagy önálló fogásként is remek étkezés. Lépj túl a rántott cukkini-rizs kombináción és próbálj ki valami újat. Húsok mellé egészséges zöldségköretet készíthetsz belőle, ha vékony csíkokat vágsz krumplihámozóval. Nyersen, grillezve, párolva, fokhagymával, petrezselyemmel, paradicsommal, olívával, vagy csak egyszerűen magában elrágcsálva is finom.
Fotó: 123RF