Főoldal > DIÉTA > Edd a nyár kedvencét, a sokoldalú cukkinit

Edd a nyár kedvencét, a sokoldalú cukkinit

cukkinidiétaételétkezésfogyástáplálkozástökvitaminzöldség
0

Írta: and

Mára kihagyhatatlan zöldsége lett a nyári hónapok grillpartijainak, pedig csupán néhány é

Mára kihagyhatatlan zöldsége lett a nyári hónapok grillpartijainak, pedig csupán néhány évtizede indult világkörüli útjára az uborkára emlékeztető, és vele rokonságban is lévő cukkini. A mexikói származású zöldség a töknek is rokona, viszont az elkészítési módokat tekintve messze megelőzi bármelyik „családtagot”. Igazi vitaminbomba, melyet, ha rendszeresítesz az életedbe, biztos, hogy meghálálja a szervezeted.

Hasznos a húsa és a héja

Az a fajta zöldség, melyet nem érdemes megszabadítani a héjától (csak akkor, ha már öreg). A zöld, külső rész béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz, a húsa pedig főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt. A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás.

cukkinis2.jpg ()

Hidratál és erősít

95 százalékát víz alkotja, ezáltal kiváló hidratáló. Nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölti fel a tested. Magas a rosttartalma is, rendszeres fogyasztásának köszönhetően megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat és csökkenti a káros sejtmutációk kialakulásának kockázatát.

A diétázók kedvence

Nem véletlenül lett olyan népszerű. Pillanatok alatt értékes alkotóeleme lett a fogyókúrás étrendnek, mivel 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Emellett rendelkezik enyhe hashajtó hatással is, illetve magas víztartalmának köszönhetően kiváló vértisztító is. Erősen lúgosító hatású növény, így segít megakadályozni szervezetünk túlsavasodását és helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt. Szinte megszámlálhatatlan módon készíthető el: sütve, főzve, grillezve, párolva, rántva, mindenhogy kedvenc. Arra azonban nem árt figyelni, hogy az elkészítésnél minél kevesebb olajat használj, mert ezáltal az emésztést is segíteni tudod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X