Főoldal > DIÉTA > A fogyás tuti csodaszere: az édesgyökér

A fogyás tuti csodaszere: az édesgyökér

csodaszerdiétaédesgyökérétkezésfogyásfogyókúratáplálkozás
0

Írta:

Már az ókortól ismert növény az édesgyökér, gyógyhatásait már ekkor ismerték, és használták is görcsoldásra vagy köhögéscsillapításra, de fogyókúrás szerepét csak a későbbiekben fedezték fel.

 

Az ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkező gyógynövény a Földközi-tenger mellékén honos. Érdekessége, hogy háromszor-négyszer édesebb a cukornál és csak a burgonya terjedése szorította vissza az édesgyökér fogyasztását a különböző vidékeken.
Alapja a medvecukornak, a barna sörnek, de még a dohány keserűn ízét is szokták édesgyökérrel elnyomni.

Gyógyulásra fel!

Az édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja. Nem csak nyersen, főzetként és gyógyteaként is használható, akár az influenza tüneteit is enyhíteni tudja. Emellett vizelethajtó hatású, különösen ajánlott a vese- és epekő kezelésekor. Jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorsav-túltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén.

edesgyoker2.jpg ()

Fogyj vele!

A növény nagy százalékban tartalmazza a glabridin nevű hatóanyagot. Ez a flavonoid segíthet neked abban, hogy jól érezd magad a bőrödben és még alakodból is faraghatsz. Az édesgyökérből kivont glabridinnal kapcsolatos vizsgálatok szerint ez a hatóanyag képes módosítani a hízásért felelős géneket. Amellett, hogy képes optimalizálni a zsírégetést a szervezetben, megakadályozza a máj elzsírosodását. Semmi mást nem tesz, mint a zsíranyagcsere lebontó folyamatait erősíti, ezáltal képes a testüregben található úgynevezett zsigeri zsírok elégetésére. A zsigeri zsírok a belső szerveidben találhatóak, és ezek azok a zsírok, melyeket tested a leggyorsabban képes energiává alakítani. Ha viszont túlságosan felszabadulnak, akkor jelentkezik az elhízás. A zsigeri zsír csökkentésével azonban azért tehetsz, hogy a zsírpárnák eltűnjenek a testedről.

Ne kínozzon a klimax

A növény hozzákapcsolódva a szervezet ösztrogén receptoraihoz képes gátolni a menstruáció előtt jelentkező fájdalmat. Ha kevés a szervezetben az ösztrogén, képes pótolni annak hiányát. Ezért a klimax időszakában is hatékony megoldást jelent nők millióinak.

Főzz teát!

A gyökérből készült főzet naponta háromszor, az étkezések után fogyasztandó, egy-egy csészével. Elkészítése egyszerű: csészénként egy-másfél gyökeret forrázz le, 15 percig hagyd állni, majd szűrd le. Arra viszont figyelj, hogy egy-két hétnél tovább egyhuzamban semmiképpen se fogyaszd!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X