Főoldal > DIÉTA > A világ legtáplálóbb ételei

A világ legtáplálóbb ételei

0

Írta:

Az étrendedben eszközölt változtatások segítenek, hogy kontrolláld az egészséged, hiszen tudod, az vagy, amit megeszel. Fontos, hogy mindig megfelelő mennyiségű rostot, vitamint és ásványi anyagot vigyél be a szervezetedbe, de oda kell figyelni a fehérje-szénhidrát-zsír arányokra is. Ezek az ételek mindenben segítenek!

Avokádó

Mindannak ellenére, hogy az avokádó elég zsíros, segít csökkenteni a koleszterinszintet és csupán a kalóriák 5%-a egyszeresen telítetlen zsír, ami azt jelenti, hogy csökkenti a szívroham kockázatát. Az avokádó magas béta-szitoszterolban, ami blokkolja a koleszterin felszívódását.

Bab

A bab nagyon jót tesz a szívnek, ami nagyrészt az oldható rostoknak köszönhető. Ez tulajdonképpen felszívja a koleszterint, megtisztítja az ereket, mielőtt a koleszterint megtapadhatna az érfalon. Az oldható rost egyes tanulmányok szerint akár 10-15%-kal csökkenti az össz. koleszterinszintet. A babban lévő magnézium elősegíti az artériák pihenését, serkenti a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást.

Áfonya

Ez az antioxidánsokban igazán gazdag gyümölcs a szívbetegségek, a rák és az életkorral összefüggő memóriazavarok esetében a leghatékonyabb. Unokatestvére, a tőzegáfonya a húgyúti panaszokra jó, mivel a baktériumok megtapadását megakadályozza a hólyag falán.

Brokkoli

A brokkolira ezentúl úgy tekints, mint az első számú rák elleni harcosra, mert a benne lévő kénvegyületek, melyek a jellegzetes illatért is felelősek, segítenek a rákos sejtek legyőzésében. Kiváló forrása a kalciumnak és magnéziumnak, jó a csontoknak és a vérnyomást is csökkenti.

37908327 - salmon fillet grilled with bean salad, lemon and parsley

Lazac

A lazacban lévő zsír olyan a vérerek számára, akár a folyékony arany. Csupán 2 adag lazac hetente jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. De a szív- és érrendszeri előnyökön túl egy svéd tanulmány alapján csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát is.

Étcsoki

Flavonoidokban igazán gazdag, de antioxidánsban is bővelkedik az étcsokoládé. Ezek az antioxidánsok csökkentik a magas vérnyomást, megakadályozzák a vérrögök képződését és lelassítják az LDL-koleszterin oxidációját, így kevésbé valószínű, hogy az az érfalhoz ragad.

Lenmag

Egy evőkanál lenmag a joghurtba, smoothie-ba, turmixba, és máris 2,3 gramm rosttal többet viszel be. A lenmag az ösztrogén blokkoló receptorihoz hasonlóan viselkedik, ezért bizonyos hormonokkal összefüggő rákos megbetegedéseket (pl. mellrák) képes megelőzni. Remek forrása az alfa-linolénsavnak (ALA), ami egy esszenciális zsírsav és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Fokhagyma

Antibakteriális, vírusölő és gombaölő, úgy tűnik, néhány antibiotikum-rezisztens baktériumot is képes elpusztítani. Számos szív- és érrendszeri előnnyel bír, csökkenti a koleszterintszintet, vérhígító hatású, a vérrögképződést képes gátolni.

Spenót

Amellett, hogy védi a szemet az időskori makuladegenerációval szemben, a karotinoidoknak hála a spenótban igen sok a K-vitamin, ami a csontsűrűség fenntartásában segít, csökkenti a csonttörés esélyét. Ezen kívül magnézium, folsav és kálium is bőven található benne, melyek mindegyike csökkenti a stroke kockázatát és alacsonyan tartja a vérnyomást. Sőt, a folsav bizonyos kutatási eredmények szerint a tüdőrák kockázatát is csökkenti.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X