Főoldal > DIÉTA > Finom, fogyaszt, egészséges: cukkinire fel!

Finom, fogyaszt, egészséges: cukkinire fel!

cukkinidiétaétkezésfogyásgasztrorecepttáplálkozástök
0

Írta:

Kicsi vagy nagy, egyre megy: mindenképpen finom ételt készíthetsz ebből a semleges ízű, kalóriaszegény zöldségből, mely a tök, a sárgadinnye és az uborka rokona.

 

Miért is szeretjük?
Kalóriatartalma alacsony, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. Mangánban, káliumban, foszforban, A – és B-vitaminban ugyanakkor igen gazdag, ezért igazán szívbarát. 

A cukkini emellett igazán jó állagú zöldségünk és az egész növény ehető, héjastul, magostul, szőröstül-bőröstül (kivéve az óriás példányokat, melyek kemény héjúak és a magjuk sem zsenge).   

Milyet vegyél?
Mindenképp a hibátlan, jó kemény húsú példányokat keresd. A déli népeknél a sárga fajtáját veszik elsősorban, mert az még gyengébb, mint a zöld. A legjobb, ha vásárlás előtt mindig végiggondolod, hogy mit is szeretnél készíteni belőle. Ha tölteni akarod, válaszd a nagyobb darabokat vagy a nagyjából egyforma méretűeket. Ugyanakkor, ha összefőződ valamivel, akkor a kisebbek a jobbak. Ínyencek a cukkini virágját is megeszik egy kis fűszeres palacsintatésztába forgatva és kisütve. A mexikóiak a levesükbe főzik, az olaszok pedig töltik, rántják, sőt rizottóba keverik. 

cukkini3.jpg ()

A cukkinivel akkor is jól jársz, ha nem főzöd, csak épp megpárolod, ilyenkor kellemes állagú, kissé roppanós húspótlót kapsz. Ha főzeléknek lereszelve párolod, egy kis fokhagymával megbolondítva remek diétás köret, némi fűszerrel gazdagítva és botmixerrel összedarálva pedig isteni mártás készülhet belőle. 

Mivel harmonizál a zöldfűszerekkel, így jól megy hozzá a kakukkfű, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring is. Ha pedig szereted a kicsit különlegesebb ízvilágot, próbáld ki egy kis szerecsendióval, frissen őrölt fekete borssal, vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval ízesítve.  

Ha hiszed, ha nem, a cukkiniből még desszertet is készíthetsz, remek lazító, nedvesítő alapanyaga lehet a süteményeknek. Kreálhatsz belőle pitét vagy muffint.  

Komplett menü cukkiniből

Cukkini krémleves
Dinsztelj meg egy fej apróra vágott vöröshagymát olajon, egy kis vízzel felöntve. Majd a karikára vágott 5 kisebb cukkinit párold meg egy liter húsleveslében és botmixerrel jól dolgozd el. Végül sózd, borsozd, gazdagítsd zsírszegény tejföllel és rottyantsd össze még egyszer.

Ratatouille
Szeletelj nagyon vékonyra karikákra 2 fej lilahagymát, majd 5 gerezd vékonyra vágott fokhagymával együtt kicsit párold össze olívaolajjal megkent serpenyőben. Ezután tegyél rá 2 kockákra vágott padlizsánt, 5 felkarikázott közepes cukkinit és 3-4 paprikát. Locsold meg 40 dkg paradicsomsűrítménnyel, tegyél bele 2 darabka fahéjat, sózd és fűszerezd (például majoranna, petrezselyemzöld, őrölt bors) ízlés szerint. Végül takarékon fedő alatt párold legalább egy órán keresztül. Tálald bármilyen húsfélével.  

cukkini2.jpg ()

Cukkinis süti
Tegyél egy tálba 25 dkg cukrot, 2 db tojást, 1 dl olívaolajat és fél citrom reszelt héját. Keverd jól össze az alapanyagokat, de ne habosra. Egy másik edénybe tegyél 15 dkg lisztet, 6 dkg búzadarát, 3 evőkanál búzacsírát és fél csomag sütőport. Reszelj le 50 dkg cukkinit, majd szórd meg egy csipet sóval és hagyd állni 10 percet. A cukros tojásos keverékhez adagold lassan a lisztes keveréket és a durvára darált 10 dkg diót.  A megsózott cukkinit egy kicsit nyomkodd ki, majd azt is keverd a tésztába. Végül süsd ki a masszát egy közepes méretű tepsiben, vagy muffin sütőformába adagolva, 160 fokon, 30 percig.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X