Főoldal > DIÉTA > Ezért fogyassz halolajat!

Ezért fogyassz halolajat!

diétaétkezéshalhalolajtáplálkozászsírsav
0

Írta:

Te fogyasztasz halolajat? És tudod, hogy mire jó? Tudj meg mindent erről a fontos táplálékkiegészítőről!

Egészség kapszulába zárva

Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy azoknál a népcsoportoknál ahol a hal szerves része a mindennapi étkezésnek, a szív- és érrendszeri, immunrendszeri és idegrendszeri megbetegedések előfordulása számottevően alacsonyabb. Mi magyarok még nem tartozunk ide, de a halolaj fogyasztásával javíthatunk a helyzeten.

A természetes eredetű olajokat világszerte előszeretettel alkalmazzák, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális omega-3, omega-6 zsírsavakat, melyeket a szervezet nem tud előállítani, bár nélkülözhetetlenek a működéséhez.

A szép bőrtől a terhességig

Az egészség megőrzésének, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, a korai öregedés megelőzésének, sőt a szép bőrnek, hajnak is az egyik titka az, hogy kellő mennyiségben juss hozzá a halak húsában található omega-3-hoz. Hatásai között szerepel, hogy csökkenti a káros koleszterinszintet, gátolja az érbetegségek kialakulását, védi az érfalakat, segít abban, hogy azok rugalmasak maradjanak. Csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát, de segít a gyulladásos folyamatok megelőzésében. Elengedhetetlenek a normális agyi funkciókhoz, és jótékony hatást gyakorol az immunrendszerre is. Nem véletlen, hogy a japánok, norvégok vagy dánok egészségesebbek, kevesebb bőrproblémával küzdenek, sőt a halálozási okoknál sem a szív- és érrendszeri megbetegedés áll az első helyen.

halolaj2.jpg ()

Az omega-3 többszörösen telített zsírsavak nagy mennyiségben fordulnak elő len-, repce-, szója-, mogyoró, búza olajban. Az omega-6 telítetlen zsírsavval pedig a tökmag, a szója, a szezám, a napraforgó és a kukorica olaja rendelkezik. A halak, és a halolajak – hering, makréla, szardínia, lazac, tonhal, pisztráng – viszont egyszerre tárolják ezt a két összetevőt.

Fogyasztása különösen ajánlott terhesség alatt, mert olyan hatást fejt ki, amellyel csökken a koraszülések száma, javul a magzat látóidegeinek fejlődése és az újszülött szellemi fejlődése is.

Mit szedj, hogy szedj?

Magyarországon vény nélkül kapható a halolaj vagy omega-3 és -6 zsírsavkészítmények. Legfontosabb szempont ezek szedésekor, hogy olyan terméket válassz, amelyik megfelelő koncentrációban, kellő tisztaságú omega-3-at tartalmaz. Ha a halolaj kapszula lenyelésekor, illetve azután is erőteljes halszagot érzel, az azt jelenti, hogy a termék nem kellően tiszta. A megfelelő tisztaságú készítmény ugyanis szagtalan. Mindez a soklépcsős tisztítási folyamatnak köszönhető, melyek során eltávolítják a vízoldékony és zsíroldékony szennyezőanyagokat, kivonják a nem omega-3 zsírsavakat, a különböző oxidációs termékeket. A sötétbarna, orrfacsaró szagú nyers halolaj így válik világossárga, szagtalan olajjá. A vizsgálatok szerint az 1 grammhoz közeli mennyiség az, amely kardioprotektív hatással bír, tehát célszerű ezt a mennyiséget naponta bevinni a szervezetbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X