Főoldal > DIÉTA > 5+1 meglepően magas sótartalmú étel

5+1 meglepően magas sótartalmú étel

diétaételfehér kenyérkechupkonzervsóbevitelsósüdítő
0

Írta:

Nem is gondolnád, hogy ezek az ételek milyen nagy mennyiségű sót tartalmaznak – jobb, ha vigyázol velük!

1. Gabonapehely

Az egyik legmeglepőbb dolog a gabonapelyhek rendkívül magas sótartalma. A különböző reggelizőpelyhek nátriumértéke azonban igen eltérő lehet: érdemes ezért tudatosan vásárolni, és ellenőrizni a tápanyag összetételeket: olyat semmiképpen se vegyünk, ami 220 mg feletti nátriumtartalommal bír adagonként.

2. Fehér kenyér

Vigyázz a fehér kenyérrel – két szelet 280 mg nátriumot tartalmaz, ezzel szemben ugyanennyi teljes kiőrlésű kenyér csak 6 mg-ot. A magas sótartalmú étrend nem csak szívbetegséget okozhat, hanem növeli a vesebetegség kialakulását is. Továbbá egy brit tanulmány szerint a magas nátrium bevitel gyomorrákot okozhat.

 

3. Konzerv zöldbab

Egy fél csésze vágott zöldbab konzerv 380-390 mg nátriumot tartalmaz. Válassz alacsony nátriumtartalmú (vagy hozzáadott só nélkül készült) konzerv zöldségeket, hogy adagonként akár 95 %-kal csökkentsd a sóbeviteledet (ugyanannyi konzerv zöldbab, ami nem tartalmaz hozzáadott sót, mindössze 15 mg nátriumot tartalmaz).

so2.jpg ()

4. Ketchup

A fűszerek is komoly só-csapdát jelentenek. Például egy teáskanál ketchup akár 150 mg nátriumot is tartalmazhat. Ezért, ha teheted, hanyagold a ketchupot, hogy megkíméld magad a felesleges só-beviteltől (és ebben az esetben a cukortól is). Érdemes összeszámolni az egész napi nátriumbevitelünket, hogy reális képet kapjunk a napi elfogyasztott mennyiségről (sok kis adag nátrium ugyanis sokra megy, és észre sem veszed, és már át is lépted a normális napi 2300 mg-ot).

5. Túró

Általában a túrót a magas fehérjetartalma miatt fogyasztjuk. A görög joghurt azonban több fehérjét és tízszer kevesebb nátriumot tartalmaz: egy csésze túró 840 mg nátriumot, ezzel szemben egy csésze 0 %-os görög joghurt 85 mg-ot tartalmaz. Nem kérdés, melyiket válaszd!

+1: Gyümölcsös üdítők

Az édes italok is meglepetést okoznak e téren. Fél liter gyümölcslé akár 682 mg nátriumot is tartalmazhat. Napi 2300 mg-nál nem szabadna többet fogyasztanunk, ehhez képest egy átlag ember akár 1000 mg-mal is túllépi ezt az értéket. Helyettesítsük a gyümölcsös italokat cukormentes jeges teával, ami az egyik legjobb természetes hidratáló.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X