Főoldal > DIÉTA > A karórépa jótékony hatásai

A karórépa jótékony hatásai

egészségkaróréparákrostvitaminzöldség
0

Írta:

Kevésbé ismert zöldségünk a karórépa, ami a közhiedelemmel ellentétben nem fehérrépa, hanem nagyobb is annál, és lila, valamint krémszínű változatban fordul el. Rákellenes hatása van, sok C-vitamint, B6-vitamint, és rostokat tartalmaz.

Olyan, mint a retek, de mégsem

Már a görögök és a rómaiak is ismerték a karórépát, ami valójában a káposztarepce megvastagodott gyökerű változatának neve. Alakja lehet lapított, hosszúkás és gömbölyded, belseje fehér vagy sárga. Íze a fekete retekhez hasonló, csak nem csípős, viszont rostosabb, tömöttebb.

Keményítőtartalmú zöldség

Az olyan zöldségek gyökerei, mint a fehérrépa, a karórépa, a tök, a burgonya, vagy az édesburgonya keményítőtartalmú ételeknek számít. „Társaihoz” hasonlóan a karórépa is magas tápértékkel rendelkezik, és tele van A-vitaminnal, de gazdag rostban is, és káliumtartalma is jelentős. Hatékony antioxidáns, amelyek felveszik a harcot a gyulladásos betegségek és a rák ellen. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyaszd, különösen fogyókúra esetén.

30786211 - freshly picked swedes

Veszélyes a konyhában

Ezt ne úgy értsd, hogy a fogyasztása okoz kellemetlenséget, sokkal inkább az elkészítése. A kemény zöldségek aprítása sosem egyszerű, és a karórépa is ezek közé tartozik. Érdemes megfelelően éles kést használni és óvatosan vágni, hogy a vacsora előtt ne történjen „baleset”.

Mihez illik?

Bárányhúshoz, kolbászhoz, levesbe, pürének vagy éppen grillezve is ízletes. Ha nem nyersen fogyasztod, használhatod akár a krumpli, akár a fehérrépa helyett. Az elkészítéséhez nem árt tudni, hogy mindig meg kell hámozni, felforrt vízben addig kell főzni, míg puha nem lesz, ezután készíthető belőle a megfelelő fogás. Sóval, fűszerekkel bátran ízesítsd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X