Főoldal > DIÉTA > Ha egyedül eszel, elhízol?

Ha egyedül eszel, elhízol?

diétaétkezésfogyáshízáskövérsoványvékony
0

Írta:

Észrevetted már, hogy egyedül sokkal többet nasizol, mint társaságban? A tippjeink segítenek az ehhez hasonló bakik elkerülésében!

Egy új tendencia

Mivel manapság több ember él egyedül, mint valaha a történelemben – a háztartások 27%-a egyszemélyes –, a szólóban elköltött étkezések valóságos trenddé nőtték ki magukat. Egy amerikai piackutató cég kutatási eredményei szerint a vacsorák és a nasik 55%-át az emberek egyedül fogyasztják el, míg a reggeliknél és az ebédeknél kicsit alacsonyabb ez a szám (32%), de még így sem kevés.    

Bár a magányos evésnek is megvannak a maga pozitívumai (nemsokára fel is sorolunk egy párat), sajnos veszélyes is lehet: a legtöbb ember ugyanis nem szeret csak magára főzni, inkább rendel vagy beül valahová, így nem tudja pontosan, mi kerül az ételébe, és az adagok fölött sincs hatalma. Amikor pedig otthon teszel-veszel, gyakran rágcsálod végig a napot a házimunka, a közösségi oldalak vagy a tévézés mellett, úgy, hogy észre sem veszed. Így pedig egyenes út vezet a súlyfölösleghez…kivéve persze, ha elolvasod megelőző ötleteinket!

Asztalnál, ne karosszékben

Ez akár egy vadiúj szexpózra is utalhatna, de ezúttal az evésről beszélünk: ha a fotelbe kucorodós vacsora helyett asztalhoz ülsz, és rendesen megterítesz, kevésbé hízol. Tudod, miért? Mert így tudatosabb lehetsz az elfogyasztott mennyiséget és az étel minőségét illetően. Ha házon kívül eszel, akkor is tégy úgy, mintha nem volnál egyedül, és fordítsd minden figyelmed az evésre. Meg fogsz lepődni, milyen jól beválik majd!

egyedul2.jpg ()

Le a figyelemeltereléssel

Te is imádsz sorozatot nézni, miközben eszel? Pedig sajnos nem jó ötlet, így ugyanis elkalandozik a figyelmed, és nem tudod kontrollálni, mennyit eszel. Étteremben se olvasgass evés közben, mert egyrészt nem igazán illik, másrészt mire az újság végére érsz, már mindent felfaltál, amit eléd tettek. Tippünk: inkább evés után kapcsold be a gépet vagy a tévét, és olvasni is egy csésze kávé mellett a legjobb, nem?

Tarts szünetet!

Amikor az ember társaságban eszik, általában beszélget a körülötte ülőkkel, és ez jó! (Ennyit az „evés közben nem beszélünk”-közhelyről.) A társalgás pici szünetei ugyanis lelassítják és elnyújtják az evés folyamatát – ez amellett, hogy kisebb adagokat jelent, az emésztésednek is jót tesz -, ha azonban egyedül eszel, többet habzsolsz be rövidebb idő alatt. Egy apró trükk sokat segíthet: az egyedül elköltött ebédeknél vagy vacsiknál a falatok között mindig tedd le az evőeszközt. Végül lehet, hogy meg sem bírod majd enni, ami a tányérodon van!

Fogd vissza a rendelést

A házhoz rendelt étel friss, egy szalmaszálat se kell keresztbe tenni érte, és manapság már nem is drága… ugye, milyen nagy a kísértés? Csak sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy amit magadnak főzöl, általában egészségesebb és kevesebb kalóriát tartalmaz. Azt ajánljuk, dobj össze otthon könnyen elkészíthető ételeket, például omletteket vagy tésztákat, amikből lehet egyszemélyes adagot készíteni, ha pedig mégis több lesz belőle, magaddal viheted a munkahelyre is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X