Főoldal > DIÉTA > 10 tipp a kiegyensúlyozott táplálkozásért

10 tipp a kiegyensúlyozott táplálkozásért

egészségétkezéstápanyagvitamin
0

Írta:

Összeállítottunk tíz aranyszabályt, amelyek betartása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Változatos étkezés

Ha állandóan csak húst vagy zöldséget eszünk, a szervezetünknek hiányozni fog a változatosság. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy a hús mellett mindig legyen egy kis zöldség és egy kis szénhidrát is a tányérunkon. Hagyjuk az unalmas hús-krumpli kombót, és próbáljunk ki új ízeket! Fehér rizs helyett válasszunk barnát, saláta helyett padlizsánt vagy cukkinit. Ha tehetjük, akkor reggelire mindig együnk meg egy adag gyümölcsöt is.

kiegycikk1.jpg ()

Sok-sok gabona

A legjobb, ha teljes kiőrlésű élelmiszereket fogyasztunk, akár kenyérről, akár gabonapehelyről van szó. A krumpli és a barna rizs is nagyon fontos alapanyagok: alacsony a zsírtartalmuk és tele vannak vitaminnal, valamint fontos ásványi anyagokkal.

Zöldség és gyümölcs

Biztosan sokaknak ismerős a mondás: Minden nap egy alma, a doktort távol tartja. És valóban. A legújabb kutatások szerint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta 5 gyümölcsöt és/vagy zöldséget kell elfogyasztanunk. Ha nem szeretjük nyersen, készíthetünk belőlük turmixot is, a lényeg, hogy ne ízesítsük semmivel.

Tejtermékek és halételek

A tejtermékek és a halételek nélkülözhetetlen élelmiszerek, olyan ásványi anyagokat tartalmaznak ugyanis, mint a jód, a kalcium, a magnézium, a szelén vagy az omega-3 zsírsavak. Figyeljünk arra, hogy hetente 300-600 gramm halnál ne fogyasszunk többet, és ha lehet, minden nap együnk tejterméket valamilyen formában.

Ne félj a zsírtól!

A zsír nem rossz dolog, persze csak mértékkel fogyasztva. Ha lehet, akkor inkább növényi olajokat és zsírokat használjunk, ezek ugyanis nem egészségtelenek és nem növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Cukor és só – csak mértékkel

Bár első hallásra el sem tudjuk képzelni, hogy a reggeli kávénkat cukor nélkül igyuk meg, mégis az lenne a legjobb, ha teljesen lemondanánk az édesítőről. Éppúgy, mint a sóról: mindkettőt csak mértékkel, ritkán használjuk. Válasszunk helyettük inkább minél több friss fűszert.

Inni, inni, inni

Unalomig ismert már az a mondat: naponta legalább három liter folyadékot meg kell inni. Természetesen nem cukros üdítőre gondoltunk, hanem ásványvízre, cukor nélküli teára vagy frissen facsart gyümölcslére.

kiegycikk2.jpg ()

Fontos az elkészítés

Nem mindegy az sem, hogyan készítjük el az ételt. A vitaminok és ásványi anyagok elsősorban akkor maradnak az élelmiszerekben, ha azokat alacsony hőfokon és rövid ideig sütjük vagy főzzük, és kevés vízzel vagy zsírral készítjük el.

Ráérős étkezés

Nem is hinnénk, mennyit számít, ha ráérősen, nyugodtan ülünk le ebédelni vagy vacsorázni. Attól még, hogy figyelünk arra, mit eszünk, ne akarjuk letudni az egész étkezést egy-két perc alatt, teremtsük meg hozzá az időt és a megfelelő alkalmat is.

Sportoljunk

Igen, igen, az egészséges életmódhoz nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozás szükséges, hanem bizony a rendszeres mozgás is. A legjobb, ha naponta 30-60 percet töltünk mozgással, a kedvünkre és az alakunkra is nagyon jó hatással lesz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X