Főoldal > DIÉTA > A 4 legnagyobb energiavámpír a diétádban

A 4 legnagyobb energiavámpír a diétádban

diétaegészségenergiafogyásfolyadékszénhidráttáplálkozásvasvitaminvíz
0

Írta:

Ha keményen kell felvenned a harcot a kilókkal, annak valószínűleg a hiányos táplálkozás az oka. A megfelelő testsúlyért és az egészségért is szükség van arra, hogy az ételekből energiát nyerj.

A diétád nem tartalmaz elegendő B12-vitamint

Nincs köztudatban, hogy a B12-vitamin mennyire fontos az emberi szervezet egészséges működéséhez. Természetesen a többi vitamin is fontos, de nem sok játszik annyira komplex szerepet az anyagcsere működésében, mint a B12. A kevés B12-vitaminbevitel olyan jelentős hangulatváltozással jár, mint a kimerültség, a depresszió, az étvágytalanság vagy a gyengébb memória. Hiánya helyrehozhatatlan károkat okozhat az agyban és az idegrendszerben egyaránt. De mennyi az elég? A B12-vitamin vízben oldódik, könnyen kiürül a szervezetből, így naponta szükséges pótolni. Általános szabályként elmondható, hogy a felnőtteknek 2,4 mcg a napi adagja, a terhes nőknek pedig 2,8 mcg-re kell emelniük a bevitelt. Legjobb természetes forrásai állati táplálékok: a hús, a hal, a tojás és a tejtermékek. Éppen ezért a vegetáriánusoknál a legnagyobb a kockázat.

Több vasra van szüksége a szervezetednek

A vas is hasonlóan fontos szerepet játszik a szervezet megfelelő működésében, mint a B12-vitamin. Elsősorban vörösvérsejt-képző, amely az oxigént szállítja a szervezetben. Hiánya pont olyan, mintha csak aprókat, felületesen lélegezhetnél nap, mint nap. Leginkább a nők érintettek, egyrészt, mert a menstruáció alatt sok vasat vesztenek, másrészt az alacsony zsírtartalmú diéta, amit folytatnak, nem tartalmaz minőségi vasforrást. A legjobban az állati táplálékokból szívódik fel a vas, mint a marhahús és a vadhús. A szárnyasokban is van némi vas, de megközelíthetően sem annyi. A növényi vasforrások a spenót, a paradicsom, a szójabab, a barack és a zabpehely, de ezek felszívódása sokkal gyengébb. Egy felnőtt nőnek napi 18 mg napi vasbevitelre van szüksége, így célszerű táplálék-kiegészítő formájában beszedni legalább egy részét.

dieta2.jpg ()

Dehidratált vagy

A legtöbben nem is sejtik, mennyire fontos a hidratáltság a test és az általános közérzet számára. Hihetetlen, de már 2%-os dehidratáltság befolyásolja a napi energiaszintet, a koncentrációt és az anyagcsere hatékonyságát. Amennyiben érzed a szomjúság jeleit, akkor dehidratált vagy, a memóriád és a kognitív képességeid pedig már gyengültek. A nők statisztikailag hajlamosabbak ezekre a tünetekre, mint a férfiak, de mindenkit egyaránt érint a kimerültség, a feszültség és a szorongás kockázata. A válasz egyszerű: csak inni kell, napi 2-3 litert. Természetesen, ha aktív életvitelt folytatsz, vagy tartósan meleg a hőmérséklet, ezt még emelni kell. A víz az elsőszámú hidratáló, bár néhány tanulmány a tejet is megemlíti. Kerüld azonban a gyümölcsleveket, mert a bennük levő sok cukor és szénhidrát hirtelen megemeli a vércukorszintet, és kevesebb energiád lesz, mint előtte.

Túl kevés szénhidrátot eszel

Ha végletes a diétád, és a mindent vagy semmit elvét követed, avval szintén csökkented az energiád. Kifejezetten igaz ez a szénhidrát-megszorító diétákra. Ha 20-40 vagy annál kevesebb gramm szénhidrátot fogyasztasz egy nap, ez az energiád és a mentális egészséged is veszélyezteti. Amennyiben a rossz közérzeted pár napnál tovább tart, érdemes megemelni a napi szénhidrát-bevitelt. Fókuszálj a komplex, lassabban emészthető szénhidrátokra, amelyek hosszútávon növelik az energiaszintet. Nem úgy, mint az egyszerű szénhidrátok, amelyek hirtelen növelik, majd rövid időn belül vissza is ejtik. Szintén érdemes megjegyezni, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök jótékony hatással vannak az egészségre és az energiára is. Jó hír, hogy nem kell túl magas szénhidrátot tartalmazó diétát követned, hogy beilleszthesd őket az étrendedbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X