Főoldal > DIÉTA > Győzd le a túlsúlyt mangosztánnal!

Győzd le a túlsúlyt mangosztánnal!

diétaelhízásétkezésfogyásgyümölcsmangosztántáplálkozástúlsúly
0

Írta:

A mangosztán, egy Thaiföldről származó gyümölcs, amelynek már a lelőhelyén is rendkívüli gyógyító erőt tulajdonítanak neki. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostanyagot tartalmaz, amelyekre a szervezetednek szüksége van.

 

Egy ősi legenda szerint Buddha napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte ez a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta a mangosztánt.

Miről ismered meg?

A gyümölcs egyébként rendkívül érzékeny. A saját éghajlatán kívüli termesztésére tett kísérletek mindezidáig kudarcot vallottak, így hazai termékként ne is keresd. A bíborbarna gyümölcs mérete alapján a mandarinra hasonlít. Ha kettévágod, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találsz benne, középen egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú.

A Karibi térségben teáját isszák fáradtság és rossz közérzet esetén. A brazilok féregtelenítésre és az emésztés elősegítésére fogyasztják. Venezuelában pedig parazitás bőrfertőzéseket kezelnek a gyümölccsel elkészített dunsztkötéssel.

Igazi vitaminbomba

Jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is. Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz. A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál.

mangosztan2.jpg ()

Szuper gyógyhatások

Számos olyan gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket ma gyógyszeres kezelésekkel oldanak meg. Pedig a mangosztán fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést, az artériák elzáródását és megkeményedését, védi a szívizmot, csökkenti a vércukorszintet, és a vérnyomást. Védelmet nyújt a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór ellen, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, de a hasmenés ellen is segít.

Fogyasztó és szépítő szer

Manapság nagyon elterjedt az étrendkiegészítők szedése, pedig nem kell rögtön a kapszulákhoz nyúlni, főleg, ha ott a mangosztán. Rost- és gyümölcssavtartalma segíti az emésztést és bélműködést. Elhízás elleni hatása van, és segít a természetes fogyásban is. A mangosztán gátolja a cukrok zsírokká alakulását, így a szervezetet arra készteti, hogy saját tartalékait égesse el. Egyben étvágycsökkentő is. A szénhidrátok és a lipidek asszimilálásának csökkentésével cukorbetegségben is hatékony, valamint szabályozza a vér koleszterinszintjét. A gyümölcsben lévő szerves savak (citromsav) pedig hatékonyan alkalmazhatók ráncok és pattanások ellen.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X