Főoldal > DIÉTA > Így pótold hatékonyan a vitaminokat ősszel!

Így pótold hatékonyan a vitaminokat ősszel!

betegségegészséggasztroőszvitamin
0

Írta:

Ugye egyszerűbbnek tűnik bekapni egy-két vitamintablettát, mint időt áldozni arra, hogy a piacon válogass órákon át. Pedig megéri okosan vásárolni, hiszen így valóban minden vitamint megadhatsz a szervezetednek. Hogy hogyan? Segítünk!

Pótolni, minek?

Csakis a saját érdekedben. Amennyiben nem juttatsz elég vitamint a szervezetedbe, felborul az egész vitaminháztartásod, rengeteg egészségügyi problémát okozva. Ezért nem árt tudatosan pótolnod a vitaminokat, étrend-kiegészítőkkel vagy épp a természet tálcán kínálta terményeivel.

Természetesen nem jó átesni a ló túlsó oldalára sem, nem szabad túl sokat sem enni a vitaminokból, bár ez inkább akkor fenyeget, ha kapszulákkal pótolsz. Ha azonban figyelsz arra, hogy mi van a tányérodon és a vitaminszükségleted kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással biztosítod, amelyben megfelelő mennyiségben vannak azok az anyagok, amelyek a vitaminokat tartalmazzák és azok is, amelyek a felszívódásukat segítik, akkor nem lehet baj.

Természet adta vitaminbombák

Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy feltöltődj vitaminokkal, hiszen az őszi gyümölcsök tálcán kínálják mindezt:

– Ismerős a fogalom: „doktor alma”. Nem véletlen a híre, hiszen az almáról köztudott, hogy az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Javítja az emésztést, tisztítja a bélrendszert, a májat és a vesét. Magas vitamin- és ásványi anyag tartalma javítja az immunrendszert, így fogyasztása rendkívül előnyös minden évszakban.

– Közvetlenül ott sorol az alma mögött a körte is, szintén magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmával. És bár kiemelkedő mennyiségű ásványi sóval vagy vitaminnal nem büszkélkedhet, azonban olyan összetételű, amely számos betegség gyógyítására kiváló.

– Szintén jellegzetes őszi termésünk a szőlő, mely magas C-vitamin-, folsav- és biotinforrás, de érrendszerünket is oltalmazza.

– A szilva pedig magas B-vitamin tartalma mellett kiváló vértisztító.

– A citrusféléket, melyek fogyasztása egész évben ajánlott, évszaktól függetlenül mindig elérheted. Ezekből különösen a grapefruit fogyasztása ajánlott, hiszen kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, réz, cink, mangán és bróm is megtalálható az egészséges gyümölcsben.

alma2.jpg ()

Wellness Cafe tipp: ha nem kedveled igazán, mert keserűnek vagy savanykásnak találod a grapefruit-ot, ízesítsd a levét mézzel, ez szintén kiváló energia- és vitaminforrás.

– Kiváló egészségvédők a különböző magvak is, mint amilyen a dió és a mandula. A dió növényi olaja érvédő hatású és tápanyagtartalmát tekintve az egyik legkiválóbb magféle. Ha magában nem is szereted annyira, süteményekhez, főételekhez, mézzel elkeverve is kiváló csemege a hűvösebb napokra.

– És a jó öreg gesztenye! A nyers gesztenyében található B1-, B2-, B6-, C-vitamin, E-vitamin, kálium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalom. Sütve, főzve egyaránt készítheted, mindenhogy remekül hat az egészségedre.

– A gyümölcsök mellett nem feledkezhetünk meg az őszi zöldségeinkről sem, mint például paradicsom, paprika, hagyma, répa, és még sorolhatnánk, melyek kiváló vitaminforrások, ráadásul finomak is!

– Igen hatékony segítséget nyújthatnak ezeken kívül a hazai gyógynövényeink főzeteiből készített teák is, mint amilyen a kamilla, a hárs, a citromfű, a körömvirág, az izlandi zuzmó vagy épp a bodza.

Történetesen ki nem állhatod a nyers vagy főtt változatát ezeknek az ehető finomságoknak? Sebaj! Kortyolgass ezekből a gyümölcsökből, zöldségekből készült leveket, hiszen így is beviheted a kellő mennyiségű vitamint a szervezetedbe. Facsard, turmixold saját magad vagy szerezd be akár a boltok polcairól, lehetőleg minél magasabb koncentrációban a zöldség- és gyümölcsleveket, meglátod, az eredmény nem marad el. Nem véletlen, hogy mindenünk a gyümölcs.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X