Főoldal > DIÉTA > Egyél okosan, és nem fogsz elhízni!

Egyél okosan, és nem fogsz elhízni!

diétaelhízásétkezésfogyástáplálkozás
0

Írta:

A sokadik sikertelen diétán vagy túl? Úgy érzed, hiába minden, mégsem fogysz egy dekát sem, vagy ha mégis, gyorsan visszahízod? Ha kellő odafigyeléssel étkezel, könnyebben elérheted, hogy kevesebb kalóriát vegyél magadhoz, ezáltal közelebb kerülj álmaid testsúlyához.

 

A lényeg: ne sanyargasd magad! Odafigyelve enni nem egyenlő a fogyókúrával – állítják a szakértők. Kövesd a tanácsaikat!

1. Tedd le a villád a falatok között

Miután bekaptál egy falatot, egy pillanatra pihentesd a villád, és csak utána folytasd az evést. Szünet nélkül, kapkodva eszünk, szinte csak belapátoljuk az ételt  –  mondja a szakértő. Ha leteszed a villádat, szándékosan lelassítod az evési sebességed, és jobban rá tudsz hangolódni a tested jelzéseire. Ahelyett, hogy degeszre ennéd magad, figyelj inkább arra, hogy kellemesen jóllakj.

2. Felezd meg az adagjaidat

Így könnyedén leküzdheted, hogy többet egyél, mint amennyire a gyomrodnak szükséged van, és ne falatozz tovább, amikor már csak a szemed kívánja. Általában arra nevelnek minket, hogy mindent együnk meg, ami a tányérunkra került, az ételadagot inkább a tányérunk méretéhez szabjuk, nem az éhségünkhöz. Viszont ha már az étel kiszedésekor elfelezed az adagodat, kisebb a valószínűsége, hogy túleszed magad – ha viszont éhes maradsz, még mindig szedhetsz újra egy kis adagot. 

3. Ízlelgesd az első falatot

Az evés nem csak a kóstolgatásról szól, az étkezés teljes érzékszervet kívánó kaland. Nagyon sok ételt csak úgy megeszünk anélkül, hogy odafigyelnénk rá. Pihenj pár másodpercet mielőtt elkezdesz enni, és tényleg figyelj oda az ételedre. Hogy néz ki? Milyen illata van? Hogyan írnád körül, ha megkérnének? Evés közben koncentrálj az összetételére, aztán idézd fel a képét, ahogy a szádból a gyomrodba vándorol. Ha igazán élvezed az ételt és figyelsz is rá, nem csak lelassulsz, hanem a tested jelezni tudja, mikor laktál jól, így nem eszed túl magad.

kajalos2.jpg ()

4. Fordítsd a villád fejjel lefelé

Ahelyett, hogy az öblös felét használnád az evőeszközödnek, fordítsd meg, és lapátolás helyett szúrd fel rá a falatot. Ezzel a módszerrel sokkal jobban oda tudsz figyelni az evésre.

5. Kapcsold ki a tévét

Megállni egy kis ebédszünetre nem azt jelenti, hogy itt az ideje több dolgot csinálni egyszerre. 14 százalékkal  többet eszünk a kelleténél, ha tévézünk – állítják kutatások. Ha a képernyőt nézed, nem tudsz kellően odafigyelni az evésre. Tedd le a távirányítót, és helyette a tányérodra szegezd a szemed.

6. Igyál vizet félórával evés előtt

Néha az emberek összetévesztik a szomjúságot az éhséggel. Maradj hidratált, hogy biztosan ne egyél többet a kelleténél amiatt, mert szomjas vagy.

7. Evés közben szorítsd ökölbe a kezed

Még a furcsa, de igaz tanácsoknak is lehet haszna. Az utolsó tipp a testet öltött gondolkodás pszichológiai elméletében gyökerezik. E szerint a cselekvéseink befolyásolják az elménket. Ha a “nem” szóra gondolunk, az elménk összeköti az érzetét egy összeszorított ököllel, ami megálljt parancsol.  Azt a kezedet, amelyikkel nem használod, szorítsd ökölbe az evés kezdetén, közepén és végén, hogy emlékeztessen, mikor kell abbahagynod a falatozást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X