Főoldal > DIÉTA > Jelek, hogy túlzásba vitted a fogyókúrát

Jelek, hogy túlzásba vitted a fogyókúrát

betegségdiétaétkezésfogyásfogyókúrahangulatmenstruáció
0

Írta:

A fogyókúra sokszor az egészséged megőrzése érdekében elengedhetetlen, de ha mindezt nem tudatosan teszed, hosszú távon akár a testi és lelki egészséged is bánhatja.

Figyeld a jeleket, és azonnal változtass, ha bármelyiket is tapasztalod magadon, hiszen még ha súlyfelesleggel is küzdesz, akkor sem szabad egészségtelen módszerekhez folyamodnod.

Falásrohamaid vannak

A fogyókúra, mint tudjuk nem egyenlő az éhezéssel. Valamit nagyon nem jól csinálsz, ha folyton éhes vagy, és falásrohamok törnek rád. A vércukorszint megfelelő szinten tartása garantálja ugyanis a fogyás sikerességét. Ha hagyod, hogy leessen az érték, egyáltalán nem teszel jót sem magadnak, sem pedig a vonalaidnak, és még borzasztó éhes is leszel.

Feszültebb vagy

Ugyancsak az éheztetéssel van összefüggésben az, ha ingerlékenyebbé válsz, mint a fogyókúrád előtt voltál. Ha nem kapja meg a tested a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat, számolj azzal, hogy amellett, hogy se erőd, se energiád nem lesz semmire, még hisztissé is válhatsz.

Fáradékonyabb vagy

Elhagyott a lendületed és az életkedved is? Ez nem túl jó hír, hiszen valószínűleg minden napodra büntetésként tekintesz. Ez pedig nem helyénvaló, hiszen az életet élni, élvezni kell, nem pedig túlesni rajta. A fáradékonyság a kevés kalóriaszámtól és az egyoldalú táplálkozástól egyaránt lehetséges, sőt, hosszú távon akár hiánybetegségeket is jelezhet a kóros aluszékonyság.

40353346 - young woman tired of diet restrictions eating green salad sitting at table isolated grey wall background. human face expression emotion. nutrition concept

Kimarad a menstruációd

Nagy a baj, ha már a menstruációs ciklusod is felborul a fogyókúrád miatt. Ne áltasd magad, hogy majd helyreáll: ha minden ugyanúgy marad, komoly károkat okozhatsz a szervezetedben. Ilyenkor ugyanis leáll a nemi hormonok termelése, ami hosszú távon igen komoly következményekkel is járhat.

Állandóan betegeskedsz

Mivel a nem megfelelő fogyókúra magával vonhatja az egészséges szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hiányát, ne csodálkozz, ha folyton beteg vagy. Ha korábban majd kicsattantál az egészségtől, de az utóbbi időben rendszeresen különböző pirulákat szedsz, gondolkozz el azon, megéri-e mindent ugyanúgy folytatni, ahogyan eddig tetted.

Feleslegesen szorongsz bizonyos dolgoktól

Ha te is csodálkozol saját magadon a rosszkedved, szorongásaid, már-már depresszív tüneteid miatt, lehet, hogy át kellene gondolnod ezt a fogyókúra dolgot. Előfordulhat ugyanis, hogy ha nem táplálkozol megfelelően, szervezetedben kevés lesz a szerotonin, ami hangulatingadozásokhoz, leginkább búskomorsághoz vezethet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X