Főoldal > DIÉTA > Melegítsd fel magad finom és egészséges ételekkel!

Melegítsd fel magad finom és egészséges ételekkel!

ételétkezésfűtő ételhidegmelegtáplálkozás
0

Írta:

Ideje, hogy melegítő jang, de ugyanakkor reform ételek kerüljenek a tányérodra.

 

Nemcsak a ruhatárunkat, az étkezésünket is az aktuális szezonhoz kell igazítani. Kevesen gondolnák, de a tejtermékek és a déli gyümölcsök, amelyeket az egészséges életmód nevében főleg télen fogyasztunk, kifejezetten hűsítő hatásúak. Az alábbi ételek azonban pozitívan hatnak a vérkeringésre és a megnövekvő energiaigényünket is kielégítik, ugyanakkor nem hizlalnak.

Zabkása

Ha időnk engedi, rögtön a nap első étkezésével juttassunk meleg táplálékot a szervezetünkbe. Fogyasszunk reggelire főtt zabkását, amelynek jótékony fűtő hatását egész testünkben érezni fogjuk, ráadásul egész napra lendületet nyerhetünk. A gabonafélék az emberiség első táplálékai közé tartoznak, és belülről fűtik a testet. Ha a zabpelyhet nem hideg joghurtba kevered, hanem meleg zabkását csinálsz belőle, akkor fog érvényesülni hőtermelő tulajdonsága. Fahéjjal és mézzel ízesítve még jobban fokozható hatása.

Fahéjas sült alma

A meleg, fahéjas sült alma illata nemcsak a téli estéket, hanem gyerekkorunkat is eszünkbe juttatja. A hideg, nyers ételeket télen nem kívánja úgy a szervezet, így a napi egy (vagy még jobb esetben több) alma is jobban csúszik sütve. Ennek oka, hogy a meleg érzetet a tűzenergia ételbe kerülő bevitelével növeljük, mint amilyen a sütés is. A sült alma az egyik legegyszerűbben elkészíthető, legegészségesebb édesség. Ne felejtsük ki belőle a fahéjat és diót, amelyek nemcsak kifejezetten ízletessé teszi, hanem a növeli is a sült alma melegítő hatását.

melegit2.jpg ()

Lencse

Bár a lencsét a hagyomány szerint újévkor kell enni, hogy egész évben gazdagok legyünk, egy átlagos téli napon is érdemes beiktatni az étrendünkbe. Nagy előnye, hogy aminosav-tartalma miatt könnyebben emészthető, mint a többi hüvelyes zöldség. Gyakran mustárral készítik a lencsefőzeléket, amely szerencsés kombináció, mivel a mustár is jang étel. Ha mégis új, izgalmasabb ízekre vágysz, akkor érdemes kipróbálni a kókusztejes-currys lencsét, amely a tartalmas, melegítő indiai konyha egyik legfinomabb étele.

Fűszeres csirkemell

A sovány csirkehús nemcsak a legegészségesebb állati eredetű táplálék, hanem melegítő sajátossága is kedvelt. Ha fűszerezzük, még jobban átmelegszünk tőle. Ízlésünknek megfelelően többféle variációban készíthetjük el: gyömbérrel, curryvel, csilivel, bazsalikommal, oregánóval, fahéjjal vagy szerecsendióval. Mindegyikkel más ízvilágot érhetünk el, így a minőségi natúr csirkemell soha nem lesz unalmas.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X