Főoldal > DIÉTA > 6 jótékony hatás, amit nem tudtál a babról

6 jótékony hatás, amit nem tudtál a babról

babegészséghüvelyes növényrosttáplálkozászöldség
0

Írta:

Illeszd be a táplálkozásodba a babot!

Ha úgy vesszük a bab egy lenézett növény, amely méltatlanul van kiszorítva az egészséges táplálékok közül. Pedig finom az íze, olcsó, és sokkal több jótékony hatással rendelkezik, mint gondolnád.

1. Vitaminforrás

Bár sok fajtája van – fehértől a zöldig, száraztól a veséig – a tápanyag értékük nem sokban tér el egymástól. A bab remek B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, és nátrium forrás. Ásványi anyagai közül pedig jelentős a molibdén, a vas, és a mangán tartalma.

2. Megelőzi a rákot

A bab segíthet felvenni a harcot: a szívrohammal, a cukorbetegséggel és az elhízással szemben, de a legfrissebb kísérletek azt is bizonyították, hogy a bab csökkenti a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a rák kialakulását is. Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy a babban is megtalálható IP6 elnevezésű anyag játszik közre a rák megelőzésben. Most azonban felfedeztek még egy rákellenes összetevőt a hüvelyesekben, az IP5-öt, amely nemcsak gátolja a rákos sejtek növekedését, hanem a citotoxikus gyógyszerek hatását is növeli.

3. Magas az antioxidáns tartalma

A bab színétől függ, hogy mennyi antioxidánst tartalmaz, ebből következik, hogy a legmagasabb antioxidáns tartalma a vörös babnak van. A bab héja a színét és antioxidáns képességét a fenoltól és az anthocyanins nevű anyagtól kapja. Minél sötétebb a bab, annál több fenolt tartalmaz.

Baked beans on thick buttered toast 
credit: Marie-Louise Avery / thePictureKitchen / TopFoto, Image: 81940149, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, thePictureKitchen

4. Harcol a túlsúly ellen

Vagyis a harc közös, a tied és a babé. A bab fehérjében és szöveti vízben, valamint rostokban gazdag eledel. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része kell, hogy legyen. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony, így fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A bab tápértéke magas, 20-25 százalék fehérjét tartalmaz, ami feljogosítja arra, hogy húspótló étel legyen a vegetáriánusok számára is.

5. Lassítja az öregedést

A vörösborból jól ismert resveratrol vegyület a babban is igen magas. Ez a vegyület védi a DNS-t a károsodástól, tehát lassítja az öregedést, késlelteti a ráncok kialakulását, sőt a bőrt is üdén tartja.

6. Szakszerű főzéssel nem terheli az emésztést

Kezdő háziasszonyoknak hasznos tipp, hogy a babot be kell áztatni. De miért? Áztatás során a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik, főzéskor pedig könnyedén puhulnak meg. A héj kevésbé repedezik, a gázképződésért felelős emészthetetlen oligoszacharidok pedig lebomlanak.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X