Főoldal > DIÉTA > 7 tipp a hosszú távú fogyáshoz

7 tipp a hosszú távú fogyáshoz

diétaétkezésfogyásfogyókúratáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Villámdiéták helyett próbálj hosszú távú fogyást elérni: ezek a tippek segítenek benne!

1. Játssz a számokkal

Nem számít, honnan jön, a kalória az kalória. Ahhoz, hogy fogyni tudj, több kalóriát kell elégetned, mint amennyit bevittél. Az egészséges fogyás mértéke heti 1-1,5 kiló. Hogy ezt elérhesd, csökkentsd a napi kalória bevitelt naponta 500 kalóriával, a szükséges energiát pedig egészséges táplálékokból, fehér húsokból, gyümölcsökből, zöldségekből, lassan felszívódó, összetett szénhidrátokból és egészséges zsírokból biztosítsd a szervezeted számára. Figyelj oda, hogy ne legyél túl drasztikus, hiszen az élelmiszer bevitel nagymértékű csökkentése lassítja az anyagcserét, ami nehezíti a fogyást! A koplalás helyett törekedj az egészséges táplálkozásra, és a rendszeres mozgásra, izomépítésre.

2. Gondold át, mit eszel

Akármilyen egyszerű munkába menet beugrani a pékségbe, és néhány édes, laktató péksütivel kezdeni a napod, jobban jársz, ha inkább megfontolod, mit is eszel. A legtöbb nő táplálkozásából hiányoznak az egészséges összetevők. Próbáld meg előre megtervezni az étkezésed, amely tartalmazzon zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény tejtermékeket és a hüvelyeseket. Ha nem előre csomagolt kalóriabombákkal tömöd magad, azt a szervezeted meghálálja, és a felesleges kilóktól is könnyedén meg tudsz szabadulni.

3. Tanulj meg ellenállni a sóvárgásnak

Az elején nehéz lesz keménynek lenned, de hosszú távon jól jársz, ha megpróbálsz ellenállni a kísértésnek, és mellőzöd a szénhidrátban gazdag, édes nassolnivalókat. Tudod, ezek a falatok gyorsan emelik meg a vércukorszintet, majd gyorsan fel is szívódnak, újra éhséget okozva. Ha rád tör az édesség utáni vágy, inkább igyál meg egy nagy pohár vizet, rágcsálj el egy almát ahelyett, hogy csokit vagy péksütit tömnél magadba. A szervezeted néhány nap alatt átáll, és várhatóan nem vágysz majd folyton valami nyalánkságra.

Glass jars of fresh berries on wooden table, Image: 260054409, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

4. Állíts fel saját szabályokat

Céljaid elérésnek legjobb módja, ha szabályokat állítasz fel magad számára, ezzel kereteket, lehetőségeket biztosítasz magadnak. Imádsz éjjel nassolni? Távolítsd el az összes édességet a lakásból! Nem bírsz ellenállni a tésztának? Fogadd meg, hogy egy héten csak egyszer eszel tésztafélét. Te ismered legjobban saját magad, így tudod, mik a gyenge pontjaid, és hogy, hogyan jutalmazhatod meg magad legjobban a sikerekért. Hogy a szabályok „hivatalosak” legyenek, írj róluk egy listát, és tedd ki jól látható helyre, hogy mindig be tudd őket tartani.

5. Tápláló ételeket fogyassz

Hogy mindig megfelelő energiát tudj biztosítani a szervezeted számára, válassz tápláló, laktató ételeket. Táplálkozásod bővelkedjen rostban gazdag ételekben, mint például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, amelyek hosszan biztosítják a jóllakottság érzését számodra, mégis kevesebb kalóriát tartalmaznak. Ne feledkezz meg a sovány fehér húsokról, halakról sem! Iktass be öt mini-étkezést naponta, egyél három-négy óránként egy-egy kis adag egészséges ételt.

6. Élvezd az ételeket

Sokkal jobban fogod viselni a diétát, ha olyan ételeket fogyasztasz, amelyeket szeretsz, jól néznek ki, és persze jó ízűek. Ha utálod a spenótot, annak ellenére, hogy egészséges, ne erőltesd a fogyasztását, mert így hamar megelégeled majd ezt az étrendet. Persze ha valamit nagyon szeretsz, és belefér a diétádba, akkor se fogyaszd állandó jelleggel, hiszen másféle tápanyagokra is szüksége van a szervezetednek. Törekedj a változatosságra, és nyugodtan próbálj ki új ételeket is!

7. Törekedj a kiegyensúlyozott táplálkozásra

A diéta alatt is próbáld megtartani a szervezet számára szükséges tápanyagbevitelt. Hogy egészséges maradj, és a szervezeted semmiben ne szenvedjen hiányt, a napi kalóriamennyiség 15-20 százalékát fehérjéből, 20-25 százalékát zsírból, 50-55 százalékát pedig szénhidrátból fedezd. Hogy ez könnyebben menjen: a tányérod háromnegyedét növényi élelmiszerekkel pakold meg, a maradékra pedig hal, zsírszegény tejtermék, diófélék vagy magvak kerüljenek.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X