Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél nyers zöldségeket naponta

Ezért egyél nyers zöldségeket naponta

egészségételtáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

Oké, hogy naponta megfordulsz a zöldségesben, de a sok finomság közül vajon mennyi landol a tányérodon nyersen? Hidd el, jól teszed, ha nem főzöl mindegyikből levest vagy főzeléket, hanem naponta egyszer-kétszer nyersen is elmajszolsz néhányat belőlük.

Erősíti a fogazatot

A mai rohanó világban ma már szinte semmire sincs elegendő idő. Sajnos az evésnek sem adjuk meg a módját, hanem leginkább félkézzel belapátolunk néhány kanál levest, és valami második félét, aminek sem az elkészítésével, sem a megrágásával nem kell sokat bíbelődni. Ezért van az, hogy egyre több az olyan étel, amit igazán rágni sem kell, így a fogazat sincs rendesen karban tartva. A nyers zöldségek fogyasztásával azonban rákényszerülsz az alapos rágásra, így nem csak a fogaiddal teszel jót, de az egész állkapcsodat rendesen “megtornáztatod”.

Sokkal több vitamint juttatsz a szervezetedbe

Tudvalevő, hogy sütés, főzés, párolás közben a zöldségek vitaminkészletei megcsappannak. Mivel hő hatására már sokkal kevesebb marad az egyes növényekben, ezért érdemes nyersen is minél többet és minél többfélét fogyasztani belőlük, hogy a maximumig tölthesd vitaminraktáraidat. Így még tovább egészséges és szép maradsz.

47701648 - fresh vegetables scattered on a old rustic dark textured table. autumn background. healthy eating. sliced pumpkin, zucchini, squash, bell peppers, carrots, onions, cut garlic, tomatoes, eggplant, corn cob, rucola and basil. top view

Egészséges nasi

Sokszor tör rád a nassolhatnék, de igazán te sem tudod, hogy mit is ennél? Ilyenkor valószínűleg feltúrod a lakást, és egész biztosan mindig akad egy-egy elfekvőben lévő csoki, egy fél zacskó csipsz, vagy egy kis sütimaradék hétvégéről. Hidd el, ez csak pótcselekvés, és egyáltalán nem az éhség miatt eszel. Nem lenne sokkal megnyugtatóbb számodra is, ha ilyenkor nem hogy ártanál, hanem inkább tennél az egészségedért? Csíkozz el sárgarépát, céklát, karalábét, és eszegesd ezeket a tévé előtt ülve. Ha ínyenc vagy, isteni mártásokat készíthetsz mellé például sovány joghurtból és fokhagymából.

Segít a fogyásban

Ugye tudod, hogy a fogyókúra nem egyenlő az éhezéssel? Sőt, kifejezetten figyelned kell a rendszeres étkezésre, ha le szeretnél dobni néhány kilót. Ha többet rágsz egy ételt, például nyers zöldséget, akkor lassabban eszel kevesebbet, hiszen sokkal gyorsabban fogsz teltségérzetet tapasztalni. Ezt kutatásokkal is alátámasztották, hidd el, tényleg működik.

Jót tesz az emésztési folyamatoknak

Ha sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, akkor biztosítod szervezeted számára a megfelelő mennyiségű rostbevitelt. Ez pedig kizárja a székrekedést, hiszen a rostok kipucolják a belekből a salakanyagokat és a méreganyagokat. Ez nem csak jobb közérzetet biztosít, de sokat teszel az egészségedért is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X