Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!

Ezért egyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!

diétaegészségfogyásgyümölcstáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A külföldről behozott zöldségek és gyümölcsök bár mindig, minden évszakban elérhetőek, mégis jobban teszed, ha nem fogyasztod őket rendszeresen, hanem a hazai termelőktől beszerzett friss árukat részesíted előnyben.

Persze vannak élelmiszerek, amiket csak külföldi import során lehet elérni (pl. citrusfélék, banán), de szerencsére a 4 évszakunkból csak egy az, amikor nem tudsz friss, zamatos, hazai zöldségekhez és gyümölcsökhöz hozzájutni. De a tavasz, nyár és ősz is rengeteg isteni zöldséget és gyümölcsöt tartogat számodra, aminek élettani hatásai is sokkal kedvezőbbek, mint az importált áruknak.

Nem mesterségesen érlelik őket

Sajnos a külföldről beimportált zöldségeket és gyümölcsöket még azelőtt platóra pakolják, mielőtt azok megértek volna. Zölden, nyersen szedik őket, így mesterséges fénnyel, mesterséges szerekkel, gázokkal érlelik meg a több napos út során. El tudod képzelni, hogy mindezek mennyire ártalmasak az egészségre nézve, ugye? Válaszd inkább a hazai, természetes napfény által érlelt növényeket, és tuti, hogy egészséged is meghálálja majd.

50401098 - fruits and vegetables falling into the water with splashes and bubbles. a set of photos. concept of clean food. promotion of healthy eating.

Több bennük a tápanyag és a vitamin

A külföldről behozott zöldségek és gyümölcsök ráadásul pont amiatt, amiért éretlenül szedik le őket, jóval kevesebb vitamint és tápanyagot tartalmaznak, mint a frissek. Tehát ha nem elég meggyőző az, hogy egy csomó mesterséges anyaggal kezelik, gondolj arra, hogy igazából gyakorlatilag placebo az importnövények fogyasztása, hiszen a lényeg, a sok vitamin és ásványi anyag többnyire hiányzik belőlük.

Nem szennyezik a környezetet

Belegondoltál már abba, hogy az import áruk milyen nagy utat tesznek meg, amíg eljutnak hazánkba? És belegondoltál abba is, hogy ez mennyi káros kipufogógázt jelent? Szörnyű csak sejteni is, hogy akár csak egy rakomány mennyire ártalmas a környezetre nézve. Lehet, hogy csak legyintesz erre, mondván egy fecske nem csinál nyarat, de ha mindenki változtatna akár egy picikét is a gondolkodásmódján, már sokat tehetnénk egy élhetőbb világért.

Támogatod a hazai termelőket

Nem utolsó és elhanyagolhat szempont a hazai gazdaság és hazai termelők támogatása sem. Tiszta sor: ha külföldi teremékeket vásárolsz, akkor a külföldi a piacot, ha magyar termékeket, akkor a magyar piacot támogatod. Elszomorító, hogy a bevásárlóközpontok tele vannak az olcsó és silány minőségű importzöldségekkel, –gyümölcsökkel. Ha fontos számodra az egészséged, a környezeted és jó minőségű áruhoz szeretnél jutni, legyél rendszeres látogatja a termelői piacoknak.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X