Főoldal > DIÉTA > Így válaszd az egészségesebb ételt

Így válaszd az egészségesebb ételt

cukordiétaédesítőegészségesételétkezésválasztásvíz
0

Írta:

Nem tudod eldönteni, hogy két élelmiszer közül melyik az egészségesebb? Segítünk a választásban!

Édesítőszer vagy sztívia?

Mindkettő kalóriatartalma nulla, a nagy különbség köztük, hogy az egyik mesterséges, a másik természetes. A mesterséges édesítőszerek különböző kémiai anyagok, a leggyakrabban használtak a szacharin, az aszpartám, a Na-ciklamát és az aceszulfám-K. Ezek a szintetikus vegyületek egyáltalán nem természetesek, nem csoda, hogy megterhelik a szervezetet és fogyasztásuk puffadást is okoz. Rákkeltő hatásuk máig vitatott. A sztívia egy dél-amerikai gyógynövény, amely eredendően édes, viszont jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalmú. Számos jótékony hatással rendelkezik: csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztést, szabályozza a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő és baktériumölő.

Ásványvíz vagy tisztított víz?

Az ásványvíz természetes, míg a tisztított víz egy bizonyos eljárás eredménye. Az ásványvíz eredendően tiszta, mivel a földszint alatti védett rétegből származik. A víztisztító a csapvízből szinte minden szennyeződést és oldott anyagot kiszűr. A tisztítási folyamat során azonban csökken a hasznos összetevők mennyisége is, de a baktériumokat és a hormonokat nem tudja kiszűrni. Ugyanakkor nagy előnye, hogy a vízzel készített meleg italok és ételeink is egészségesebbek lesznek, mintha csak kiengednénk hozzájuk a vízcsapot.

valaszt2.jpg ()

Tehén- vagy szójatej?

A tejben található kalcium és fehérje nagyon fontos a szervezetünknek. A hagyományos állati eredetű tej mellett egyre többféle növényi tej is kapható. Tévedés, hogy a tartós, light tej nem olyan egészséges, mint a frissen fejt házi, még a magas hőfokon kezelt, alacsony zsírtartalmú tej is sok vitamint tartalmaz. Sajnálatos módon a nehezen emészthető táplálékaink közé tartozik. A tejcukor-érzékenység miatt egyre többen fogyasztanak szójaitalt. A szójabab tejjé történő átalakítása nem természetes folyamat. A szójatej mellett szól azonban, hogy egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, magasabb a fehérjetartalma és telítetlen zsírsavakban gazdag.

Teljes kiőrlésű vagy extrudált kenyér? 

A gabonafélék a legalapvetőbb élelmiszereink, ugyanakkor náluk a legfontosabb, hogy milyet fogyasztunk. A fehér kenyér ártalmas hatásait ismerjük. A teljes kiőrlésű kenyér rostjai segítik az emésztést, B-vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok. Jó hatással van a koleszterinre és a vércukorszintre. Keressük a jó minőséget, minél tömörebb és nehezebb, annál jobb. Az extrudált kenyerek, toastok is rostdúsak, szeletenként 1 gramm rostanyagot is tartalmaznak. Viszont az adalékanyagaik már nem ilyen egészségesek, gyakran glükóz szirupot, sót, színező malátát és különböző E-ket is tartalmaznak, nem véletlenül állnak el olyan sokáig.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X