Főoldal > DIÉTA > 5 kötelezően betartandó diétás tipp a sikeres fogyásért

5 kötelezően betartandó diétás tipp a sikeres fogyásért

diétaétkezésfogyáskalóriatáplálkozás
0

Írta:

Szeretnél lefogyni? Ha ezeket a fontos dolgokat betartod, sikerülni fog!

Elérhető célokat tűzz ki, és ünnepeld is meg őket!

A kilók nem fognak egyik napról a másikra csak úgy a feledés homályába merülni, szóval sokkal inkább sikerre leszel ítélve, ha apró célokat állítasz magad elé, olyanokat, amelyeket kellő motiváltsággal tényleg meg tudsz valósítani. Arról ábrándozol, hogy nyárra megszabadulsz 20 kilótól? Inkább oszd fel ezt a számot kisebb értékekre; legyen az a terv, hogy a hónap végére már két kilóval kevesebbet mutat a mérleg. Ez olyan reális cél, amit valóban teljesíthetsz, nem fogsz csalódni sem magadban, sem a módszereidben. Ne feledkezz meg a jutalomról sem; minden második ledobott kiló után lepd meg magad egy aprósággal, persze ne kalóriadús finomsággal, hiszen nem akarod romba dönteni, amit elértél.

Legyen kéznél egy terv!

A fogyás nem egy csapásra történik, és még csoda sem kell hozzá! Amire szükség van az egy konkrét, kidolgozott terv, ami részletesen kiterjed az étkezésre. Így megakadályozhatod a felesleges nassolásokat, de azt is, hogy olyannyira megéhezzél, hogy az első kezed ügyébe akadó ennivalót felfald. Vasárnap fél órát áldozz arra, hogy leírod, a következő héten mikor mit eszel, állíts össze egy menüsort, majd vedd meg a szükséges hozzávalókat!

dieta2.jpg ()

A reggelit soha ne mulaszd el!

Sokan bedőlnek annak az ötletnek, hogy valamelyik étkezés kihagyásával értékes kalóriákat spórolnak meg, és mivel a reggelek amúgy is rohanásban telnek, így ennek a tévképzetnek leggyakrabban a reggeli esik áldozatul. Ám ezek a kalóriák a nap folyamán „kamatostul” bekerülnek a szervezetbe. A reggeliről nem hiába mondják, hogy a nap legfontosabb étkezése, hiszen beindítja az anyagcserét. A tányérodra kerüljenek proteinben gazdag ételek, például tojás vagy görög joghurt (ezzel az édességvágy is megzabolázható), és a rostokról se feledkezz meg, ezek hosszú órákra eltelítenek, tehát a teljes kiőrlésű gabonák is legyenek állandó résztvevői a reggeleknek.

Méricskélj!

Ha biztosra mennél, és csak annyit akarsz enni, amennyi megengedett, akkor az ételek készítésekor használj mérőedényeket, mérőkanalakat; ezekkel mérj le mindent, amit elfogyasztasz. Ne csak ránézésre szedd ki magadnak a müzlit vagy a tésztára a szószt, hiszen ilyenkor túlbecsülheted a mennyiséget, és észre sem fogod venni, hogy több mint fél csésze öntetet lötyköltél a salátára a negyed csésze helyett. Ugyanez vonatkozik magára a főzésre. Mérd ki a két evőkanál olívaolajat, ne csak úgy találomra öntsd ki az üvegből. A nehezen mérhető ételeknél, például a húsoknál használj konyhai mérleget!

Kövesd nyomon a kalóriabevitelt!

A sikeres fogyókúrához kicsit matekozni kell, méghozzá azért, mert ha meg akarsz válni a felesleges kilóktól, ahhoz az kell, hogy a hét folyamán 3500 kalóriát elégess, vagy ennyivel megkurtítsd a kalória beviteled. Ha ezt lebontjuk napokra, az 500 kalória mínuszt jelent, és ezt legjobban úgy valósíthatod meg, ha egy étkezési naplóban minden ételt lejegyzel kalóriaértékkel együtt. Ha ez a módszer túl macerás számodra, sok ilyen jellegű okostelefonos alkalmazás is segítségedre lehet. És persze azt is tüntesd fel, hogy a mozgással mennyi kalóriát égetsz el.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X