Főoldal > DIÉTA > 6 durva hiba, amit salátaevés közben elkövethetsz

6 durva hiba, amit salátaevés közben elkövethetsz

diétaebédegészségéletmódváltásétkezésfogyássalátazöldség
0

Írta:

A saláta tökéletesen egészséges és könnyű étel, de gyakran fogyasztva könnyen válhat unalmassá. Jó hír: többé már nem! A jó saláta könnyű és mégis eltelíti a gyomrod, azonban ha elköveted a klasszikusnak mondható salátahibákat, nehezen emészthetővé válik.

Megmutatjuk, mit kerülj legközelebb, ha salátában gondolkodsz.

1. Csak mosol és eszel

Az egyik legrosszabb íze az ázott salátának van. Az állaga megváltozik, az íze pedig szinte undorító lesz ilyenkor. Természetesen nagyon fontos, hogy az elfogyasztásra szánt salátaleveleket megtisztítsd rendesen, de ha nem hagyod megszáradni, akkor az állaga és az íze nem lesz kellemes. Ha szeretnéd megelőzni ezt, vásárolj salátacentrifugát, vagy használd az otthon készített centrifugád: egy nejlonzacskóba tedd be a papírtörlőbe csomagolt salátalevelet, aztán forgasd meg a fejed fölött, akár egy propellert.

2. Mindenre csorgatod az öntetet

Néhány zöld levél és öntet bőven elég egy salátához. Na nem! A saláta nem kizárólag levelekből és öntetből áll, hanem szükség van borsra, sóra, citromlére és akár mustárra, hogy izgalmasabbá tedd az egészséges finomságod. Esetleg használj fel különböző magvakat, gyümölcsöket, csirkét, olívaolajat. Egy kevés chilivel vagy paprikával még izgalmasabbá teheted az ízeket.

Healthy bowl of salad on table shot in studio, Image: 258242099, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

3. Salátafogóval „ügyeskedsz”

Hagyd a salátafogót! A legjobb eszköz a saláta összekeverésére a kezed, csak előtte alaposan mosd meg. A salátának szüksége van levegőre és könnyedségre, a kezedet használva ez megvalósul, míg a fogóval csak összetöröd a leveleket. A kezedet használva még az öntetet is egyenletesebben tudod elkeverni, legközelebb próbáld csak ki!

4. Mindig ugyanazt az öntetet fogyasztod

Nem használhatsz minden salátához ugyanolyan öntetet. A zöld leveleknek és zöldségeknek megvan a saját karakterük, az önteted ehhez igazodjon, mert egy rossz öntettel el is ronthatod a salátát. A salátakészítés az ízek harmóniájának művészete, a túl sok öntet eláztathatja, elronthatja a kompozíciót.

5. Válogatás nélkül dobálsz bele mindent

Egyszer felfedeztél valamit a salátádban, aminek nem tetszett az íze, de nem tudod kitalálni, mi lehetett az? Bab? Magvak? Paradicsom? Soha többé nem kell vele találkoznod. Amikor készíted a finom salátád, kerüld az olyan erős ízű összetevőket, amilyenek a magvak, paradicsom, bab, dió és gyümölcsök.

6. Nem használsz újabb zöldségeket

A finomságodat izgalmasabbá teheted különböző zöld levelűek segítségével: kelkáposzta, római saláta, mesclun, borsmustár csak néhány a legalapvetőbbek közül. Néha próbálj ki pár új zöldséget a salátához, így érdekes, új textúrát és ízt adsz a mindennapi betevődhöz. Játssz az anyagokkal, színekkel és ízekkel, a salátázás igazi élmény lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X