Évről évre, amikor beköszönt a hideg idő, az interneten elkezd terjedni a mézzel és fokhagymával teli befőttesüveg képe, ami azt hirdeti: ez a biztos módszer a torokfájásra.
Itt az ideje megnézni, hogy – méz nélkül is – mennyi mindenre jó a fokhagyma, mennyi gyógyítást képes elvégezni az emberi szervezetben.
A pirospaprika mellett a fokhagyma a másik közkedvelt fűszere a magyar konyhának. Alig van olyan étel, amihez ne használnánk, de amellett, hogy kiváló ízt ad az ételeknek, rendkívül egészséges is.
A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte. Mikrobaölő hatása miatt a második világháborúban is alkalmazták a sebek elfertőződésének megelőzésére. Mára pedig már azt is tudjuk, hogy a teljes szervezetet képes megújítani.
A legjobban akkor jársz, ha a fokhagymát megpucolva, úgy, ahogy van, nyersen juttatod be a szervezetbe. Ám tény, hogy sajátos, átható ízével és illatával nem tartozik a kedvenc rágcsálnivalók közé. Ráadásul nem csak akkor büdös, amikor eszed, hanem magas illóolaj-tartalma miatt másnap a bőrön keresztül fog távozni, így te magad is könnyen fokhagymaszagúvá (illatnak nehezen neveznénk) válsz.
A hagymák közül a fokhagymának a legmagasabb a nitrogén- és a foszfortartalma, de ezen kívül kálium, kalcium és magnézium is található benne. Tartalmaz még A-, B-, C-, és E-vitamint is. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunerősítő hatása van, és főzéssel csak a C-vitamin tartalma vész el.
1. Csökkenti a rák kialakulásának esélyét
A fokhagyma rég ismert egészségvédő hatásait a benne lévő antibiotikus elemeknek és antioxidánsoknak köszönheti, melyek segítenek a rákos megbetegedések elleni védekezésben is. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztásával csökkentheted a mell-, gyomor-, prosztata-, bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélyét.
2. Az érrendszer barátja
Érelmeszesedés ellen, vérnyomás-csökkentőként, bélfertőtlenítésre, és az emésztés segítésére is alkalmas. Rendszeres fogyasztásával megakadályozható a vérrögképződés is, ugyanis hatóanyagai nem engedik a vérlemezkék összetapadását. Jelentős szerepe van az úgynevezett rossz koleszterinszint csökkentésében is.
3. Méregtelenít
A fokhagyma elősegíti az ólom kiürülését is a szervezetünkből, így a méregtelenítésben is segítségedre lehet. Ez a folyamat különösen hatásos, ha egy kis citromot is hozzáadsz. A kettő együttesen olyan hatást fejt kis, hogy sokkal intenzívebben indul be a méregtelenítési eljárás.
4. Ideális szinten tartja a vércukrot
Talán kevésbé ismert hatása, hogy segíti az egészséges cukorszint alakulását is, ezért cukorbetegeknek számára kifejezetten ajánlott a fokhagyma fogyasztása. Elég, ha a főzés során rendszeresen használod, de itt is igaz, hogy a nyersen való fogyasztás növeli a hatékonyságot.
5. Tisztít és fertőtlenít
A fokhagyma erősen antibakteriális és gombaellenes hatását először Louis Pasteur írta le, majd a 20-as években a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit: az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. A fokhagyma ebből kiindulva erősen vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású. Ezért képes védelmet nyújtani a nátha és a meghűléses betegségek ellen is.