Főoldal > DIÉTA > 6 tuti tipp, hogy biztosan betartsd a fogadalmad

6 tuti tipp, hogy biztosan betartsd a fogadalmad

diétaegészségéletmódváltásfogyásfogyókúralapos hasmozgászsírégetés
0

Írta:

Eddig egyik évben sem tudtad betartani a fogadalmaid? Félsz, hogy kudarcot vallasz, pedig még csak pár hét telt ez az évből? Idén minden más lesz!

Az újévi fogadalom kényes téma, mindenkinek megvan róla a maga határozott véleménye. Akár teszel ilyenkor fogadalmakat, akár butaságnak tartod őket, mindannyiunknak szüksége van különböző célok felállítására a fejlődéshez. Az újév egyben új kezdet is, így tökéletes időpont arra, hogy pozitív változtatásoknak adjunk teret.

A számvetés során természetesen arról sem feledkezhetünk meg, hogy mennyi eredményt értünk már el tavaly, és ilyenkor célszerű átgondolni azt is, hogy mire nem volt lehetőségünk, mi az, amiben még fejlődhetünk.

Bár az egyik legtipikusabb fogadalom a fogyás, nem feltétlenül kell, hogy az újév a fogyókúra jegyében teljen. Életvitelünket számtalan módon tehetjük egészségesebbé. A kis eredményeket pedig nem szabad lebecsülni, mert ezek hosszútávon hatalmas pozitív változásokat hozhatnak életünkbe. A táplálkozási szakértők legjobb tippjeinek segítségével 2017 biztosan nem a megvalósíthatatlan fogadalmak éve lesz.

Vesd papírra!

Még nincs késő ahhoz, hogy leírd az év utolsó napján tett fogadalmaid, majd az azok megvalósításához tett lépéseket is folyamatosan regisztráld. Ha a fogyás a célod, írd le hány kilót szeretnél leadni, és vezess étkezési naplót. A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy az étkezések vezetése hatékonyan segíti a fogyást. Nem is akárhogy: az étkezési naplót használók kétszer annyi súlytól szabadultak meg, mint akik nem vettették papírra napi étkezéseiket. Ha nem szereted a hagyományos naplózást, ne csüggedj, rengeteg remek applikáció áll rendelkezésre az elektronikus vezetésre.

Legyenek rövid- és hosszú távú céljaid is!

Legyenek rövid- és hosszú távra szóló fogadalmaid is, amelyekhez készíts akciótervet! Tűzz ki egy olyan célt, amit az év alatt érsz el, és egy rövid távút, amit már akár 1-3 hónapon belül meg tudsz valósítani. Mindkettőhöz legyen olyan megvalósítási terved, amely kis lépésekből épül fel.

Együtt minden könnyebb!

Bátran kérj segítséget az ismerőseidtől. Keress egy társat, akivel hasonló fogadalmat tettetek, és vigyétek azt véghez együtt. Meglátod sokkal könnyebb lesz, még akkor is, ha csak ritkán találkoztok, vagy kizárólag közösségi oldalon tudjátok tartani a kapcsolatot. Egy kaliforniai kutatás szerint azon résztvevők, akik leírták a céljaikat, és hetente informálták barátjukat a haladásról, közel 70%-kal sikeresebbek voltak, mint magányos társaik.

48565377 - fit woman doing stretching pilates exercises in fitness studio

Csak kis lépésekben haladj!

Ne akarj mindent mindjárt megvalósítani, egyik kis lépés kövesse a másikat. Ha például az volt az egyik fogadalmad, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget iktatsz be idén az étrendedbe, akkor egyszerre csak egy gyümölccsel, vagy zöldséggel bővítsd. Majd, ha ez már az étrended szerves részévé vált, akkor jöhet a következő tápanyagdús finomság. A legtöbben azért nem tudjuk megvalósítani múlt év végén még pofonegyszerűnek tűnő fogadalmainkat, mert elvárásaink nem reálisak. Ne várd azt, hogy ha eddig gyorsételeken éltél, akkor egyik napról a másikra zöldségevővé válsz, vagy egy hónap alatt az összes, hosszú hónapok alatt felszedett túlsúlyodtól megszabadulsz. Kis lépésekben haladj az egészséges éned felé.

Iktass be havi egy ellenőrző napot!

Minden hónap elejére tűzz ki egy napot, amikor áttekinted, hogy az előző hónapban mit tettél meg a céljaid elérése, és természetesen önmagad érdekében. Állíts be egy havonta ismétlődő emlékeztetőt a telefonod naptárjába, hogy semmiképp ne maradjon ki ez a kontroll. Ráadásul, ha csak havonta egyetlen nap egy kis részét kell erre szánni, könnyebben megtartod ez is, mintha heti vagy akár napi szintű monitorozást tűzöl ki magadnak.

Végezetül: hidd el, ha valamit mégsem sikerült betartani, attól még nem jön el a világvége!

És mi van, ha valamit mégsem tudtál betartani? Hidd el, nem akkora ügy, mint elsőre tűnik! A lényeg, hogy ez ne tántorítson el a további célodtól, ne tegyél le végleg az egészséged érdekében tett összes fogadalmadról. Gondolj ezekre az apró botlásokra úgy, mint a tanulási folyamat elmaradhatatlan részeire. Ne add fel a hited, csak így tovább! Jó úton haladsz!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X