Főoldal > DIÉTA > Stop az édességeknek! Győzd le a sóvárgást!

Stop az édességeknek! Győzd le a sóvárgást!

csokicukordiétaédességenergiafogyáshízásnassolássüti
0

Írta:

Addig nincs is baj, amíg a délelőtti pörgésben végzed a feladataidat, de ebéd után, és esténként téged is hatalmába kerít az édesség utáni vágy? Ne aggódj, van megoldás arra, hogyan küzdd le a sóvárgást a csokik, sütik és mindenféle édesség iránt.

Legtöbb esetben csupán pótcselekvés, hogy amint megetted az ebédet vagy a vacsorát, és lehuppansz a tévé elé, már az édesség után kotorászol. Pedig hidd el, nem mindig feltétlenül az édes íz hiányzik ilyenkor, hanem a rágcsálás. Ezt pedig nyugodtan helyettesítheted egészséges élelmiszerekkel is. Egyél ilyenkor nyers zöldségeket, gyümölcsöt, olajos magvakat, sovány túrót bogyós gyümölcsökkel. Hidd el, sokszor ez is elég, hogy komfortosan érezd magad.

Változtasd meg a szokásaidat

Az édességek nem éppen az egészséges ételek kategóriájában tartoznak, és ha mindez nem lenne elég, mindemellett még rendkívül hizlalóak is. Ha valamit az ember rendszeresen végez, az egy kis idő után szokássá rögzül, és valójában csak a beidegződés miatt érzünk késztetést az adott cselekvésre. Ha például az estét nassolás nélkül el sem tudod képzelni, találj ki valami más kellemes és hasznos időtöltést (például sportolj, olvass), ami amellett, hogy örömet okoz számodra, el is tereli a gondolataidat a kényszerevésről.Igyál valami finomat

Mi lenne, ha nem csokit majszolgatnál ezután délutánonként, hanem mindig innál valami igazán finom és tápláló italt? Isteni smoothie-k, turmixok, gyümölcslék készíthetőek csupa egészséges és diétás hozzávalóból, ráadásul ha esténként elkészíted, még másnapra is marad belőle. A forró italok is igen jólesnek ilyenkor, és miért ne dobhatnál néhány aszalt gyümölcsöt a kedvenc teádba? Tuti, hogy sokkal gyorsabban leszoksz a nasikról, ha ilyeneket iszol minden nap.

43944450 - closeup of beautiful seductive sexy juicy soft pink sweet female lips in granulated sugar with tongue licking from open mouth of caucasion young woman face, horizontal picture

Ne vásárolj édességet

A csokiról elég nehéz úgy leszokni, hogy közben roskadozik a polc a cukrosabbnál cukrosabb édességektől. Egy mód van erre: ne vásárolj belőlük. Sőt, ismerőseidet is kérd meg, hogy ha lehet, ne bonbonokkal lepjenek meg szülinapod alkalmából. Ezzel szemben vásárolj egészséges hozzávalókat, amikből finom, de mégis fogyókúrás desszerteket kotyvaszthatsz. Látogass el bio- és életmódboltokba, és meglátod, mennyi diétás alternatíva áll rendelkezésedre a cukros, fehér lisztes nasik helyett.

Tedd rendbe a tested és a lelked is

Az édesség utáni vágyakozás olyan komoly mértéket is ölthet, amiből már valószínűleg te is látod, hogy nem egészséges. Ha már ott tartasz, hogy gyakorlatilag reszketsz, ha egy-két napig nem eszel csokit, és érzed, hogy függésben tartanak az édességek, ideje egy alapos kivizsgáláson átesned. A pajzsmirigy kóros működése, illetve cukorbetegség is okozhatja az állandó kívánósságot. De pszichés zavarokra, depresszióra is utalhat az édesség utáni sóvárgást, és mihamarabb utána kell járnod, mi is lehet a kiváltó ok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X