Főoldal > DIÉTA > Szuper Instagram trend, ami fogyaszt!

Szuper Instagram trend, ami fogyaszt!

bujodiétaegészségfogyásfogyókúrainstagramlistatrendzsírégetés
0

Írta:

Keresd a #bujo-t a posztokban!

A legtrendibb fogyókúrás segítő ezúttal nem egy vadiúj applikáció, nem is egy Hollywoodi diéta vagy épp egy spéci kalóriagyilkos edzésfajta, hanem egy kiposztolt, eredetileg kézzel írt listanapló. Ezek a naponta vagy egyéb rendszerességgel dokumentált kimutatások tartalmazhatják az edzésekkel elégetett kalóriát, a megivott vízmennyiséget, vagy épp a megspórolt kalóriákat, amelyek fogyáshoz vezetnek. Az Instagramon bujo hashtaggel találod ezeket a listázó gyorsnaplókat, amelyeknek angol megnevezése a bullet journaling. Nagyon egyszerűek, hiszen semmi más nem kell hozzá csak egy papír és egy toll, na meg némi kitartás sem árt.

Nemcsak ultradivatos, de hasznos is, mivel a rendszeres listázás egészséges szokások kialakítására és megtartására sarkallja mind a posztolót, mind követőit. Íme, a 7 legnépszerűbb #bujo, amely valóban fogyáshoz vezet.

#testsúly #bujo

Célszerű rendszeresen követni a testsúlyod, ha sikeresen akarod taposni a fogyás ösvényét. Hetente csupán egyszer mérd magad: preferáltan ugyanazon a napon, ébredés után. Súlyunkra ugyanis több tényező hatással van, kezdve a tartalékolt víz mennyiségétől egészen a hormonokig. Tehát, ha túl gyakran méred magad, nem lesz megfelelő viszonyítási alapod a valódi súlyodról. Vezetheted a naplót csupán a naptári hetek számával és az éppen aktuális súlyoddal, de plusz infóként a BMI-t is feltűntetheted. Indulhat a #bujo verseny: vajon ki lesz a legsikeresebb fogyózó?

#eredmények #bujo

A testsúly helyett a más, mérhető eredmények listázása különösen akkor ajánlott, ha rendszeresen edzel. Bár vezetése több időt igényel, ha a szép, szálkás izomzat kialakítása a célod, sokkal jobban tükrözi a fejlődést, mint a sima mérlegelés. Hiszen, ha zsírt égettél és izmot építesz, még az is könnyen előfordulhat, hogy picivel nő a testsúlyod, miközben mégis rohamtempóban haladsz a bombaalak elérése felé. Hogy milyen adatokat jegyezz fel? Monitorozd a derék-csípő arányt, esetlegesen a felkarjaid és a combjaid átmérőjét is, illetve célszerű lejegyezni a testzsír-, a víz- és az izomtömeg százalékát is. Elegendő kéthetente vagy havonta vezetni a naplózását.

#alvás #bujo

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az alvás kiemelt jelentőséggel bír a sikeres fogyókúrában. Ha 7 óránál kevesebbet tudsz alvásra szánni, szervezeted hízással honorálja azt. Vezesd, hogy hány órát aludtál éjjel és mennyit ettél a következő nap. Meglátod, minél kevesebbet aludtál, annál több kalóriát fogsz bevinni másnap. Ez jelentősen bátorít majd, hogy a hajnalig nyúló csetelés és filmnézés helyett, a korai elalvás mellé tedd le a voksodat. Ne felejtsd el legkésőbb kora este posztolni, hogy telefonod kék fénye se zavarja meg az alvást.

#hidratáció #bujo

A másik, amit célszerű naponta vezetni, az a vízivás. Sajnos hajlamosak vagyunk keveset inni a nap folyamán, ugyanakkor a szomjúságot éhségnek tulajdonítjuk, így a vizes pohár helyett gyakran édesség után nyúlunk. Vedd elejét a felesleges nasiknak, és gondoskodj a megfelelő hidratálásról. Feltétlenül vezesd azt is, hogy milyen típusú folyadékot fogyasztasz. Ez az a pont, ahol legtöbben rádöbbennek, hogy ásványvíz helyett szinte csak cukros üdítőket és vízhajtó kávét isznak egész nap. Motiváld követőidet is a megfelelő hidratáltságra, akár üde arcbőrödről is posztolj bátran pár képet.

#kalóriadeficit #bujo

Fogyókúra idején biztos téged is leginkább a kalóriadeficit érdekel. Ilyenkor azt kell listázni, hogy mennyi a napi bevitt kalória és ebből mennyit égetsz el testmozgással (beleértve a napi lépések számával ledolgozott kalóriákat is). Azonban, fontos megemlíteni, hogy a rendszeres edzés növeli az éhségérzetet, így értelemszerűen nő a bevitt kalória is. Célszerű ilyenkor listanaplóval tudatosítani, hogy egészséges ételekkel, főként zöldségekkel és sovány fehérjével űzd el az éhséget, különben könnyen kárba vész az edzőteremben végzett kemény munka.

#étkezésinapló #bujo

Az étkezési napló máig legnépszerűbb módja a füzet, ahova pontosan vezeted a napi étkezéseidet. Ne csak a kalóriát számold ezentúl, a napi szénhidrát-, fehérje- és zsírbevitelt is jegyezd fel. Így könnyen észreveheted, hol csúszik hiba a diétádba, mik azok az apróságok, amik miatt mégsem sikerült a fogyás. Naponta csupán pár percet kell rászánni, viszont annál hasznosabb. Tanuljatok egymás hibáiból is, posztoljátok étkezési naplótokat, és ne felejtsétek a bujo hashtaget.

#wellnessszokások #bujo

És végül jöjjön a Wellness-lányok kedvenc listanaplója, amelynek segítségével gyerekjáték követni az egészséges célokat és azok elérését. Ahogy a sok apró cél megvalósul és szokássá válik, úgy vezet hatalmas eredményhez. Tűzd ki például, hogy mindennap megteszel 10.000 lépést, beszeded az Omega-3 kapszulát, vagy többet nem kérsz tejszínhabot a kávédra. Ez a bujo nemcsak fogyókúra esetén hasznos, akkor is célszerű, ha csupán egészségesebbé szeretnéd tenni az életviteled. Motiváljátok egymást követőiddel, és gyűjtsetek össze minél több egészséges szokást.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X