Főoldal > EGÉSZSÉG > Így idd a vizet

Így idd a vizet

folyadékfolyadékbevitelfolyadékfogyasztáshidratálásvízvízivás
0

Írta:

Mint minden életmódtanácsnak, így a vízfogyasztásnak is vannak szabályai, amelyeket jobb, ha betartasz, hogy egészséges maradhass. 

Vizet – de milyet?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen vizet igyunk. Az ásványvizek fogyasztását kell elsődleges célnak kitűznöd, hiszen ezek a legegészségesebb, és leginkább ellenőrzött vizek. De figyelj arra, hogy ne mindig ugyanazt a terméket válaszd, hiszen a különböző ásványvizek különböző ásványianyag-tartalommal rendelkezhetnek, és nem jó, ha az egyikből túl sokat, a másikból túl keveset viszel be a szervezetedbe. De a csapvíztől sem kell feltétlenül ódzkodnod. Érdeklődj, hogy milyen lakóhelyeden az ivóvíz minősége, a csatornák állapota, illetve a lakásodban a vízvezetékrendszer. Ha minden megfelelő, igyál nyugodtan néha-néha csapvizet is.

Vizet – de mennyit?

Azt már tudod, hogy milyen vizet fogyassz, de a mennyiséggel még bajban vagy? A másfél-két liternyi adagot szokták javasolni naponta, de általánosítani azért nem lehet, mert ez sok mindentől függ. A nagyobb testsúlyú, fizikai munkát végző, lázas állapotban szenvedő embereknél több folyadékra van szükségük. A másfél liternyi víz körülbelül egy 50-60 kilós, szellemi munkát végző, egészséges ember napi folyadékbevitelét fedezi. Viszont ez még neki is csupán a legminimálisabb mennyiség, és éppen csak arra elég, hogy a szervei megfelelően működjenek.

Vizet – de hogyan?

Hiába iszod meg e kellő mennyiségű és minőségű vizet naponta, ha azt nem egyenletesen elosztva teszed. Ha a délelőtti órákban vizet szinte nem is iszol, csak kávéval próbálod magad ébren tartani, és a napi folyadékmennyiség nagy részét este veszed magadhoz, annak semmi értelme sincs. Pont napközben van szüksége a testednek a tiszta vízre, és esténként már inkább vissza kell fogni a vízfogyasztást, hogy éjszakára ne terheld le a veséidet. A legjobb módszer, ha mindig van nálad egy fél literes palack, ami a táskádban is elfér, hiszen, ha a kezed ügyében van, valószínűleg kevésbé fogsz elfeledkezni róla.

Vizet – de miért?

Nem véletlen, hogy a jobb kávézókban a kávé mellé egy pohár vizet is mindig felszolgálnak. A koffein ugyanis nem csak hogy nem számít plusz folyadékbevitelnek, de még vizet is von el a szervezettől. Ezért baj, ha délelőtt a kávédon kívül semmi mást nem iszol, hiszen így csak még tovább rontasz szervezeted vízháztartásán, ami nagy valószínűséggel fejfájásban csúcsosodik ki. Figyelj tehát, hogy mit eszel és iszol, hiszen attól, hogy valami folyékony, még nem biztos, hogy segít szervezeted egészséges működésében.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X