Főoldal > DIÉTA > A D-vitamin hiány 10 szörnyű következménye

A D-vitamin hiány 10 szörnyű következménye

D-vitaminD-vitamin hiányegészséggyógyulásvitaminhiány
0

Írta:

Sajnos az emberek többségének esélye van arra, hogy D-vitamin hiányban szenvedjen. Ez nem jó, mivel a D-vitamin elengedhetetlen az egészség fenntartásához, sőt, komoly betegségek kockázatát is csökkentheti.

De az is lehet, hogy csak nem vagy tisztában vele, mennyi D-vitamint is kellene bevinned. A hivatalosan ajánlott 600 NE nők és férfiak számára egyaránt kevés, orvosok szerint szerint az egészséges szint megtartásához napi 2000 NE D3-vitaminra van szükség. Íme 10 olyan szörnyű tünet, melyekért a D-vitamin-hiány a felelős.

1. Lehangoltság

Egy 31000 embert bevonó kutatás alapján kijelenthető, hogy az alacsonyabb D-vitamin szint depresszióra hajlamosabbá tesz. Az alacsony vitaminszintű emberek ugyanis kétszer nagyobb eséllyel éreznek lehangoltságot, depressziót, mint a magas D-vitamin szinttel rendelkezők.

2. Csökken a rák túlélési esélye

Azok a rákos betegek, akik D-vitamin szintje magasnak bizonyult, nagyobb eséllyel élték túl a betegséget, mint azok, akik D-vitamin hiánnyal küzdöttek. A rákkal harcolni mindig nehéz, de ha a D-vitamin segíthet ebben, nem szabad hanyagolni!

3. Nő a prosztatarák kialakulásának esélye

Az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázata 4-5-szöröse is lehet azoknál a férfiaknál, akik D-vitamin szintje alacsony. A kapcsolatok még nem tisztázottak a kutatók és orvosok számára sem, de az összefüggések nyilvánvalóak.

4. Alzheimer és demencia

A Neurogy amerikai lap egy cikke szerint a D-vitamin hiánya 53%-kal növeli a demencia kockázatát, a súlyos vitaminhiányban szenvedők esetében pedig 125%-kal nagyobb az esélye ennek a betegségnek. A komoly vitaminhiány az Alzheimer-kór kialakulását is növeli, méghozzá 122%-kal.

5. Pszoriázishoz társuló ízületi gyulladás

Ezt a fajta ízületi gyulladást általában pikkelysömör előzi meg, de nem minden esetben igaz ez. Általában a kéz és láb ízületeit érinti a gyulladás, de nem ritka, hogy csípő vagy gerinc is érintett. Egy friss tanulmány szerint a D-vitamin hiánya 62%-kal növeli a betegség kialakulását.

Vitamin D3 supplements (cholecalciferol)., Image: 271632104, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

6. Szívbetegség

A D-vitamin hiányban szenvedő emberek 32%-kal nagyobb eséllyel érintettek koronaérrel kapcsolatos szívbetegségekben. A D-vitamin fokozza az immunrendszer működését, így az le tudja győzni az olyan gyulladásokat is, melyek egyébként akár krónikus betegségekhez vezethetnének.

7. Tüdőgyulladás

Majdnem 2 és félszeres a kockázata a tüdőgyulladás kialakulásának, ha alacsony a D-vitamin szinted. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a D-vitamin hiánya csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, így nem is csoda, hogy könnyebben leszel beteg.

8. Skizofrénia

A skizofrén betegek között a D-vitamin-hiány 2-szer nagyobb esetben áll fenn, mint az egészséges embereknél. Azonban a konkrét ok-okozati adatokhoz több vizsgálatra van szükség, melyek során kiderítik, milyen kapcsolat van a D-vitamin és mentális zavarok között.

9. Sclerosis multiplex

Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, valamiféle kapcsolat feltételezhető az alacsony D-vitamin szint és a neuromuszkuláris betegségek, például sclerosis multiplex és Parkinson-kór között. Egy friss tanulmányban pedig arról írnak, hogy az alacsony D-vitamin szint gyorsítja a betegségek lefolyását is.

10. Korai halál

A vérben alacsony D-vitamin szint sajnos összefüggésbe hozható az idő előtti halálozással is. A vizsgálatok szerint a 30 mg/ml-nél alacsonyabb mennyiség esetén volt a legnagyobb a kockázata a korai halálozásnak, míg az e fölötti mennyiséggel bíró páciensek teljesen normális adatokat produkáltak. Az orvosok szerint az 50 mg/ml fölötti mennyiség nem jelent semmilyen előnyt vagy hosszabb életet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X