Főoldal > DIÉTA > Húsvétkor is minőségi csokoládét az asztalra     

Húsvétkor is minőségi csokoládét az asztalra     

csokoládéédességegészségétcsokoládéhúsvétkakaóbab
0

Írta:

Csokitojás, csokinyúl és ajándékokkal kiegészített édességcsomagok kerülnek leginkább a magyar fogyasztók kosarába húsvétkor. Elmaradhatatlan kellékei ezek a közelgő ünnepnek, de egy jó hírünk is van: a magasabb kakaótartalmú, minőségi termékek kezdenek hódítani a vásárlók között.

Az édességgyártóknak a húsvét még a karácsonynál is fontosabb, mert a figurás csokoládéból ilyenkor fogy a legtöbb, lekörözve ezzel a decemberi „termést”. A csokoládényúl a legkedveltebb, de a tojás sem sokkal marad le a nyuszitól.

Eltűnt a bevonómassza

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint az édességpiac még mindig képes fejlődni. „A Nielsen néhány hete kiadott kereskedelmi analízise szerint Nyugat-Európában az élelmiszerpiac növekedésének 61 százalékát a frissáru és az édesség/snack eladások adták. De az új trendek is megjelentek az üzletekben. Hosszú évek munkájának eredménye, és büszkék vagyunk rá, hogy ez részben a Szövetség tudatos kommunikációjának érdeme: de a bevonómasszából készült csokoládék úgy tűnik, teljesen kikopnak a kereskedelemből. A valódi csokoládéból készült figurák értékbeli részesedése 2006-ban még alig haladta meg az 50 százalékot, ma viszont már 93 százalékos részesedéssel büszkélkedhetnek. Olyannyira igaz ez, hogy a legnagyobb hipermarket-láncban a fő gondolasoron táblák hirdetik, hogy minden ott található termék valódi csokoládéból készült” – árulta el Sánta Sándor.

Paleo nyuszitól a gluténmentes tojásig

A tavalyi évben vált először igazán látványossá a speciális igényeket kielégítő édességválaszték bővülése, ami idén sem maradt abba. Glutén-, cukor-, laktózmentes édességek és paleo nyuszik is találhatóak a választékban. A teljes édességpiacon megfigyelhető, hogy értékben növekszik, mennyiségben pedig enyhén csökken a piac. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a fogyasztók a jobb minőség felé kezdenek fordulni, azaz inkább kevesebb, de drágább édességeket választunk.

Az étcsokoládé előnyei

Az étcsokoládéban különösen sok antioxidáns van, nyolcszor több, mint a friss eperben. Az antioxidánsok segítenek a szervezeted megvédeni a szabadgyökök támadásaitól, ami pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kakaóbabban található flavonoidok ezen kívül a vérnyomás és a hormonszint normalizálásában is segítenek. Napi pár kockával ebből az édes gyógyszerből biztosíthatod szíved és vérkeringésed egészségét. Különböző vizsgálatok azt is igazolták, hogy az étcsokoládé akár 10 százalékkal is csökkentheti az LDL (vagyis a rossz) koleszerintszintet. És az sem tévhit, hogy serkenti az endorfintermelést, ami boldogságérzetet okoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X