Főoldal > DIÉTA > 3 tipikus jel, hogy több szénhidrátra van szükséged

3 tipikus jel, hogy több szénhidrátra van szükséged

diétaegészségétkezésfogyásszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

Igen, jól hallottad! Az is lehet, hogy nem túl sokat, hanem épp túl keveset eszel belőle.

Régóta sulykolják belénk, hogy a tökéletes alak kulcsa az erősítő edzések és a szénhidrátszegény diéta kombinációja. A fogyókúrák többsége azon alapul, hogy a szénhidrát bevitelét minimálisra csökkentsük, de semmiképp se fogyasszunk belőle napi 50 grammnál többet. Ezt nem könnyű tartani, hiszen, ha az edzés előtti energia érdekében, megeszünk például egy banánt, már 30 g szénhidrátot el is fogyasztottunk az 50-ből.

A friss kutatások azonban sorra igazolják, hogy a szénhidrát egyáltalán nem ellenség, ha megfelelő, komplex változatait fogyasztjuk. Fő energiaforrásaink a szénhidrátok, ezért, ha a szervezet nem kap belőlük eleget, akkor saját zsírtartalékait kell elégetnie az energiatermeléshez. Hosszútávon a szénhidrátszegény diétát folytatóknál állandó szédülés, ingerlékenység, személyiségzavaros viselkedés, illetve férfiaknál potenciazavar is jelentkezhet. Ha az alábbi 3 tünet jelentkezik nálad, ideje feltölteni a szénhidrát raktáraidat. Akár napi 100-150 grammig is felmehetsz egészséged és jó közérzeted érdekében.

1. Állandó fáradékonyság

Először csak azt érezted, hogy alig bírod szusszal a szokásos edzéseket? Majd a napi feladatok elvégzésére sem maradt elég energiád? Ne ijedj meg, valószínűleg nem súlyos betegség, csupán a szigorú, szénhidrátmentes étrend áll a háttérben. Ha csak testmozgásnál jelentkezik az energiahiány, egyél meg edzés előtt egy órával egy banánt vagy egy cukormentes, magvas szeletet. Ha pedig már odáig jutottál, hogy minden fáraszt, jöhet a napi szénhidrátbevitel jelentősebb emelése. Természetesen a sütemények helyett a teljes kiőrlésű kenyeret, a rizst és a gyümölcsöket válaszd.

53650544 - foods high in carbohydrate on rustic wooden background. top view

2. Fejfájás

Amikor a testünk zsírt éget, hogy energiát nyerjen, keton nevű molekulák képződnek. Ezek a nátriummal együtt vizelettel távoznak szervezetünkből, amely dehidratációhoz és fejfájáshoz vezethet. Ha szénhidrátszegény diétán vagy, különösen fontos, hogy gondoskodj a megfelelő vízbevitelről, és pótold az elvesztett elektrolitokat edzések után.

3. Gyakori megfázás

A szénhidrátok támogatják az antitestek termelődését, amelyek felveszik a harcot a különböző betegségekkel. Emiatt, ha naponta 100 grammnál kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, gyakrabban megbetegszünk. Ha te is egyik betegségből a másikba esel, valószínűleg szigorú diétád a felelős. A finomítatlan szénhidrátok, mint például az édesburgonya, hatékonyan gondoskodnak egészségedről, így ne száműzd őket az étrendedből.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X