Főoldal > DIÉTA > 5 tévhit a szénhidrátról

5 tévhit a szénhidrátról

cukordiétaétkezésfogyásfogyókúrahízáslapos hasszénhidráttáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Az egészséges táplálkozás terén sokszor tele vagyunk téves információkkal, és amíg ezeknek nem járunk utána az eredmény sem lesz az, amit várunk. Mit szabad, és mit nem? Mikor teszek jót magammal?

 A fő kérdést most segítünk tisztázni: a szénhidrát nem ellenség, csak akkor, ha a mennyiségre nem figyelünk.

1. Szénhidrát nélkül minden jobb lesz

Nem igaz! A legtöbb dietetikus egyetért abban, hogy az egészséges szervezetnek olyan étrendre van szüksége, amely szénhidrátokat is tartalmaz. A napi kalóriamennyiség legalább a harmadát innen kell fedeznünk – a fehérjék és az egészséges zsiradékok mellett. A szénhidrátmentes diéták veszélyesek, mert legfőbb energiaforrásodat iktatják ki: hamar fáradékonnyá, rosszkedvűvé válhatsz. A megoldás a szénhidrát formájának megváltoztatása: a fehér cukor és a fehér liszt teljes kiiktatása. A cukrot gyümölcsként kell bevinned, és bizony zsírokra is szükséged lesz. Válaszd az olajos magvakat, vagy az olivaolajat.

2. A krumpli „ellenség”

Jó, a „mekis” sültkrumpli tényleg nem barát de, hogy megszabadulj a plusz kilóidtól, ahhoz szükség van a burgonyára, mivel már egy szem krumpli is elég ahhoz, hogy úgy érezd, jól laktál. Ez a gumós növény tele van rosttal, ezért hamar eltelít. Illetve amellett, hogy megakadályozza, hogy túledd magad, az ásványianyag-raktáradat is feltölti, mivel hemzseg benne a kálium és a magnézium.

szenhidratmitosz2.jpg ()

3. Edzek, tilos a cukor!

Jaj, dehogy, ez az agyunk fő tápláléka. Az agy folyamatosan glükózt vesz fel a vérből, ha pedig nincs elég belőle, akkor gyengébben tudunk koncentrálni, fáradtak leszünk, és ki tud így edzeni? Érezted már, hogy majd’ elájulsz egy erőteljesen izommunka közben? Na, nem véletlen. A szénhidrátot az izmaid egyből átalakítják glikogénné, vagyis keményítővé. Ez ad erőt ahhoz, hogy bírd a kemény edzést, és minél több kalóriát égess el torna közben.

4. A diabetikus termékek fogyasztanak

Sajnos nem. A diabetikus termékeknek ugyanúgy lehet magas a kalóriatartalma, csupán a szénhidráttartalmuk alacsonyabb, nem véletlenül van – elsősorban – cukorbetegeknek kifejlesztve. Ahogyan az sem igaz, hogy csak a cukorban, édességekben van szénhidrát. Megtalálható zöldségekben, a gyümölcsökben, a tejtermékekben, a sós nassolnivalókban, de még a tojásban és a felvágottakban is, éppen ezért fontos, hogy mindent mértékkel fogyassz!

5. Majd leolvadnak a fölös kilók…

Na, ezt is várhatjuk… Bár az alacsony szénhidráttartalmú diéta követői kezdetben többet fogynak, mint hagyományos fogyókúrát választó társaik, de idővel ez csak rosszabb lesz. Ráadásul a szigorú előírásokat olyan nehéz betartani, hogy a diétázó előbb-utóbb bűnbe esik, akkor pedig gyorsan visszaszedi, amit addig már, nehéz munkával leadott. Együnk inkább sok zöldséget, gyümölcsöt vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérféléket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X