Főoldal > EGÉSZSÉG > Már ma edd ezt az egészséges szénhidrátot!

Már ma edd ezt az egészséges szénhidrátot!

diétaegészségfogyásgasztrorizsszénhidráttáplálkozás
0

Írta:

A rizs az egyik legegészségesebb szénhidrát annak ellenére, hogy rossz a híre.

Az állítás: azok, akik rendszeresen esznek rizst, hajlamosak több gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst és babféléket fogyasztani. Általánosságban elmondható róluk, hogy sokkal egészségesebben étkeznek, a Food and Nutrition Sciences friss tanulmánya szerint.

A kutatás: több mint 14.000 amerikai felnőtt bevonásával készült, akik szigorúan vezették, hogy mit ettek és ittak az elmúlt 24 órában. Amikor a kutatók elemezték a rögzített adatokat, azt találták, hogy azok, akik félcsészényi vagy annál is több rizst fogyasztottak, általánosságban sokkal egészségesebb volt az étrendjük, mint azoknak, akik nem ették ezt a szuperszénhidrátot. Sokkal több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, vasat, káliumot és rostot vittek be a szervezetükbe. A rizsevésnek azonban hátránya is van, több nátrium és olaj fogyasztását eredményezi.

rice2.jpg ()

Nem ez az első kutatás, ami szoros összefüggést állapít meg a rizsfogyasztás és az egészséges étkezés között. Már egy 2009-es kutatás során kiderült, hogy a rizsevők jelentősen kevesebb telített zsírt vesznek magukhoz, viszont jóval több káliumot, rostot, gyümölcsöt, zöldséget és teljes értékű gabonát. Ráadásul egy klinikai vizsgálat azt is kimutatta, hogy mind a fehér- mind a barnarizs tovább ad teltségérzetet, mint más, kalóriában egyező, glükózt tartalmazó táplálék.

Jelentősége: a rizs rossz híre megalapozatlan tényeken alapult, a szénhidrátok valójában kiváló energiaforrások a szervezet számára. A teljes kiőrlésű gabonáknak igazoltan ott a helye a fő- és a köztes étkezésekben is. Bár sokáig a tiltott ételek listáján tartották őket számon, nélkülözhetetlen elemei a megfelelő diétának, rosttal, B-vitaminokkal, magnéziummal és vassal feltöltve a szervezetet. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X